Nallen – en kramgo klassiker

Uppdaterad
Publicerad

-Jag tycker min nalle är söt! Erik Fredenwall, 7 år, visar blygt upp sin lilla mjukisvän. Nallebjörnarna har hängt med oss i över 100 år. Oavsett vår ålder har de flesta av oss en relation till dem.

-Min nalle och jag brukar leka att vi bygger hus, säger Erik Fredenwall, som är på nallepicknick tillsammans med hundratals andra barn i Botaniska trädgården i Göteborg.

Nallar väcker positiva känslor hos både vuxna och barn, menar leksaksexperten Peter Pluntky. Under krig har de funnits med som lyckobringare i skyttegravarna.

-Björnar är gulliga och vädjar till vår empati. De är unisexleksaker, både pojkar och flickor leker med dem, säger Peter Pluntky.

Nallebjörnarna har sett olika ut över tid. De har haft långa ben, korta ben, öronen har suttit både högt och lågt men i grunden är de alltid björnar.

Eva Sundell på Dock- och leksaksmuseet i Nävelsjö utanför Vetlanda får ofta in gamla nallar för reparation. Hon har sett att det är många vuxna som fortfarande älskar sina nallebjörnar.

-Förr i tiden var nallarna tröstare, en förtrogen vän som man kunde be om råd. Jag vet inte hur det är i dag. Men nallen är en klassiker så den lär nog hänga kvar även i framtiden.

Så blev teddybjörnen till

Rose Michtom, hustru till ägaren av en leksaksaffär i New York, såg en dag 1902 en karikatyr av President Theodore ”Teddy” Roosevelt som vägrade skjuta en björnunge.

Hon satte sig ner och sydde en björn. Hon och hennes man kontaktade sedan president Roosevelt och frågade om de fick kalla mjukisbjörnarna de sydde för ”Teddy's Bear” (Teddys björn).

Ungefär samtidigt sydde Margarete Steiff i Tyskland en nalle baserad på teckningar från ett zoo i Stuttgart. De första nallebjörnarna var födda.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.