Chris O'Neill om dotterns namn: Från min mamma. Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Chris O'Neill: Ett namn vi tycker väldigt mycket om

Uppdaterad
Publicerad

Prinsessan Madeleines dotter kommer att heta Leonore Lilian Maria och bli hertiginna av Gotland. Madeleine och Chris funderade på många olika namn innan valet till slut föll på det ovanliga Leonore.

Vid en konselj på slottet i dag tillkännagav kung Carl Gustaf barnbarnets namn och titel för regeringen. Leonore Lilian Maria blir hennes namn, med tilltalsnamnet Leonore. Prinsessan tilldelas hertiginnedömet Gotland.

Att den lilla flickan skulle heta Leonore kom som en överraskning.

För Expressen berättar pappan Chris O'Neill att han och prinsessan Madeleine funderade på väldigt många namn innan de till slut bestämde sig för Leonore.

– Det var ett gemensamt beslut som vi tog tillsammans. Det är ett namn som vi båda tycker väldigt mycket om. Det var väldigt många andra namn som vi hade funderat på, säger han till expressen.se.

Han vill inte avslöja var de fått namnet Leonore ifrån, men berättar om motiveringen till flickans andra förnamn.

– Lilian är väl uppenbart. Maria är från min mamma, säger Chris O'Neill till Expressen.

Maria är ett släktnamn på Chris sida som bland annat hans mamma och systrar bär.

von Sydow: Otippat

– Det var lite otippat, det hade vi inte gissat på, men det är ju ett jättesött namn. Leonore funkar lika bra på Manhattan som i Sverige, säger Ebba von Sydow i SVT när hon får veta namnet.

– Egentligen tippade vi ju att det skulle vara det otippbara, sägerGöran Alm, före detta chef vid Bernadottebiblioteket.

På förhand gissade Ebba von Sydow att den lilla flickan skulle få Victoria som ett av namnen, men i stället blev det Lilian, efter prinsessan Lilian som gick bort förra året.

– Det är en fin gest, säger Sydow.

I Sverige är Leonore ett mycket ovanligt namn. Det finns endast 128 kvinnor som heter Leonore och av dessa har 35 namnet Leonore som tilltalsnamn.

Men prinsessan blir inte den enda kungligheten i Europa med namnet. En av döttrarna till prins Constantjin heter Leonore. Ebba von Sydow påpekar även att det finns en till liten prinsessa med namnet i Europa, nämligen den spanska prinsen Felipes yngsta dotter. Fast hon stavar det utan e, ”Leonor”.

”Ett globalt namn”

Efter konseljen hölls en kortare presskonferens i Karl XV-salen med bland andra Riksmarskalken Svante Lindqvist.

– Hon (Leonore) kommer att tituleras hennes kungliga höghet och vara prinsessa av Sverige, sa Svante Lindqvist.

Varför blev det just Leonore?

– Det vet vi inte, det är lika nytt för oss som för er. Det får ni fråga föräldrarna om, säger Svante Lindqvist, som gillar namnet:

– Det fungerar alldeles utmärkt. Det är ett globalt namn.

Med vid presskonferensen bredvid Svante Lindqvist fanns även talman Per Westerberg, statsminister Fredrik Reinfeldt samt överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister.

– Jag framförde regeringens välgångönskningar till prinsessan Madeleine och till Chris och självklart till kungafamiljen, säger Reinfeldt vid presskonferensen.

Prinsessan Leonore kommer döpas i Slottskyrkan, enligt överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister. Datumet är inte bestämt, men det blir under den första halvan av 2014.

– Hon kommer att döpas under försommaren, när Sverige är som vackrast, säger Svante Lindqvist.

Blir hertiginna av Gotland

På Gotland är man väldigt glada över valet av hertigdöme.

– Det är väl fantastiskt roligt, vi är naturligtvis väldigt glada. Vi är framför allt glada att prinsessan Madeleine tycker att det här är ett bra hertigdöme, säger landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård.

Hon hade hört att Gotland nämnts i förhandsspekulationer, men visste inget säkert förrän kungen meddelade beskedet på konseljen.

Men betyder det här något för er i praktiken?

– Ja, visst gör det det. Vi har inte haft en hertig eller hertiginna på 155 år, så det känns spännande. Det är bra för vårt varumärke, säger Schelin Seidegård.

* Enligt successionsordningen ska en kung eller drottning i Sverige vara fallen efter Jean Baptiste Bernadotte, vara uppvuxen i riket, protestant, och får inte gifta sig utan kungens och regeringens samtycke.

 * Vid en pressträff i samband med att prinsessans Leonores namn och titlar blev kända förklarade riksmarskalken Svante Lindqvist att prinsessan nu står i successionsordningen.

 * För att hon ska stå kvar i successionsordningen ska Leonore döpas i Sverige i den svenska kyrkan i protestantisk tro.

 * Leonore ska även uppfostras inom riket och gå i svensk skola.

Källa: NE och hovet (TT)

Leonore är en kortform av Eleanor, ett namn som enligt språkforskarna antingen har sitt ursprung i det medeltida provencalska kvinnonamnet Aliénor eller i det forngrekiska Helen. Betydelsen tros var densamma – ljus, solljus, starkt sken.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prinsessan Leonore

Mer i ämnet