Ålderstrappan Foto: SVT

När är man medelålders?

Publicerad

När infaller medelåldern? Svaret hänger rätt mycket på den tillfrågades ålder och kön. Yngre sätter gränsen tidigare och vice versa.

Kanske har det med självbild, rentav självbedrägeri, att göra. Hur som helst finns inte en klart fastställd definition av vad som räknas som medelålder.

I en Sifoundersökning anser 32 procent av 3.823 svenskar att medelåldern infaller runt 45 år och 28 procent runt 50 år. Det är framför allt yngre som tycker att 45-åringar är medelålders.

Kvinnor och män tycks ha olika syn på saken. 47 procent av de tillfrågade kvinnorna tycker att medelåldern infaller först efter 50 år, något som bara 37 procent av männen håller med om.

Allt enligt en rapport från ett amerikanskt läkemedelsbolag, som beställt undersökningen. Intervjuerna gjordes i höstas i åldersgruppen 16-79 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.