Tjuvar passar på att göra inbrott under den sena och mörka eftermiddagen. Foto: TT

När du går hemifrån – då slår tjuven till i skydd av mörkret

Uppdaterad
Publicerad

Under sena eftermiddagen, när folk gör ärenden efter jobbet, då slår tjuven till. Nu varnar polisen för att det är högsäsong för bostadsinbrott.
-Tjuvarna kan arbeta i skydd av mörkret, säger Göran Landvall, poliskommissarie vid Nationella operativa avdelningen, Noa.

Med kylan och mörkret kommer inbrottstjuvarna, värst är det i november och december. Just den här veckan är de som allra mest aktiva.

Kriminella ungdomar

Göran Landvall är poliskommissarie vid Noa samt nationellt sakkunnig när det gäller bostadsinbrott. Han berättar att höstlovet, när många är bortresta, är själva peaken för inbrott under de mörka årstiderna. 

– Det är lätt att tro att kriminella ungdomar inte bryr sig om lov, men indirekt påverkas de av ledighet eftersom det är i skolan som de träffar sina kompisar. Nu är det lov och friare tyglar, säger han.

Nyckelordet är rörelse

Ett typiskt villaområde, eller en innergård, är full av liv under sommaren. Grannar pratar med varandra över häckarna och barnen är ute och leker.  

– Nyckelordet är rörelse. När folk är ute håller sig tjuvarna borta. Nu kan tjuven lättare identifiera vilka som är hemma och vilka som är borta eftersom man ser in i folks hus när det är mörkt ute och ljust inne, säger Göran Landvall.  

När man har kommit hem från jobbet och sedan åker iväg för att skjutsa barnen till träning är ens hem extra sårbart. 

– Det kan vi se över tid, att det är under sen eftermiddag som tjuvar slår till under de mörka månaderna, säger Göran Landvall.

Tjuvarna vet

Utöver unga kriminella som oftast gör inbrott i sitt närområde under skolloven så är missbrukare vanliga inbrottstjuvar. De är dock verksamma året om, oavsett årstid.

Däremot så ökar de internationella stöldligorna, som står för den andra hälften av alla bostadsinbrott, sin verksamhet under årets mörkare månader.

Sårbara dagar under hösten är alla helgons dag på lördag och fars dag nästa helg. 

– Tjuvarna vet att folk åker hemifrån för att tända ljus på gravarna eller för att besöka sina anhöriga, säger Göran Landvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.