Paneldebatt i Agenda: Kan man vara muslim och samtidigt engagerad i Socialdemokraterna? Foto: SVT

När värderingarna krockar

Publicerad

Islamofobi, antisemitism, värderingar och vilka personer som väljs in i politiska partier. Det var några av de frågor som diskuterades av Agendas panel i svallvågorna efter Omar Mustafa-historien.

I panelen ingick Sakine Madon, politisk redaktör på denliberala tidningen Norran, Abd al Haqq Kielan, imam i Eskilstuna och Mohammed Kharrakifrån Islamiska Förbundet. Programledare var Anna Hedenmo.

Kan inte muslimer vara engagerade i Socialdemokraternalängre?

Kritiken mot Omar Mustafa

– Självklart kan de det, de är det i dag, både religiösa ochsådana som jag som inte tror på Gud men har muslimsk bakgrund, sade SakineMadon och fortsatte:

”Ett större problem än en enskild person”

– Men det är intressant när man hör Veronica Palm. Man gör det mycket till enfråga om en enskild person, Omar Mustafa i det här fallet. Egentligen är detett mycket djupare problem. Man har redan kompromissat bort viktiga värderingarinom socialdemokratin. Och Palmecentret och andra S–aktörer har bjudit in sammaslags personer, som uttrycker antisemitism och är homofientliga, så det här ärett större problem för hela socialdemokratin, sade hon.

Mohammed Kharraki sade att när Omar Mustafa blev utsatt för häxjaktkänner alla muslimer sig utsatta.

– Jag också. Varför skulle jag vilja satsa på en politiskkarriär nu? Det finns ett problem där som man måste diskutera.

Abd al Haqq Kielan sade att Socialdemokraterna har sponsratIslamiska förbundet på bekostnad av andra muslimer i tron att de representeraralla muslimer i Sverige.

– Och det är inte de flesta muslimers uppfattning, sade han.

”Har aldrig sagt oss representera alla”

Mohammed Kharraki höll inte med och sade att han själv ialla fall inte får någon sponsring av Socialdemokraterna. Han sade attIslamiska förbundet aldrig sagt att det representerar alla muslimer.

– Men man kan inte heller blunda för att Islamiska förbundetarrangerar stora verksamheter som tusentals människor deltar i och som ävenpolitiker kommer till.

Sakine Madon instämde i att Islamiska förbundet inte sagtatt det representerar alla muslimer.

– Men den kritiken riktar sig ju mot riksdagspartierna,bland annat Socialdemokraterna, sade hon.

”Människor med rätt bakgrund rekryteras”

Enligt Sakine Madon finns det bland de politiska partierna,i synnerhet i den lokala politiken, ett ”identitetspolitiskt tänk” där manrekryterar människor bara för att de har en etnisk eller religiös bakgrund somman saknar i partierna.

– Partier måste ju vara ett ställe där man förenas ivärderingar och en vision om vart man vill att samhället ska gå. Tummar man pådet kastas det ju in alla möjliga människor med olika åsikter och då får man juden här konflikten där värderingar krockar med varandra, sade Sakine Madon.

Nu handlar det om Socialdemokraterna men i morgon kan detvara Moderaterna eller något annat parti, framhöll hon och tyckte det varsorgligt att ”man inte är bättre beredd”.

”Handlar om människor av kött och blod”

– Att det blir en fråga om mediedrev, att då avsätter manmänniskor. Det är oansvarigt. Oavsett vad man tycker om Omar Mustafas åsikterså är han ändå en ung person och man borde ha lärt sig av fallet med HåkanJuholt att det handlar faktiskt om människor av kött och blod.

Abd al Haqq Kielan förklarade att när han använde ordetsponsrad syftade han inte på pengar.

– Utan man har lagt in ett förtroendekapital där, på moskénpå Söder så att säga, i många år.

– Som har anknytning till Islamiska förbundet, förtydligadeprogramledare Anna Hedenmo.

Socialdemokraterna har också arbetat med Broderskapsrörelsenoch det är inget fel på det, sade Abd al Haqq Kielan.

– Men man har bortsett från vad som menas med politiskislam, så att man tror det är samma sak som med Broderskapsrörelsen...

Man blev förvånad över konflikten som uppstod?

– Ja det blev helt enkelt för mycket för att det skulle gåatt inrymma i det socialdemokratiska konceptet. Samtidigt har det härsamarbetet gjort att många invandrare har gått på att Socialdemokraterna ärpartiet för dem. De har blivit ”garanterade” från Islamiska förbundet att dethär är vårt parti. Medan vi inte har fått någonting från dem. Inte de frågorsom har varit viktiga för muslimerna i Sverige. Det har bara varit prat, sadeAbd al Haqq Kielan.

Sedan diskuterades frågan om det kommer att bli svårare förpartierna att bli mer mångkulturella och återspegla samhället.

”Det finns en positiv aspekt också”

Sakine Madon sade att hon inte tror det blir svårare.

– Det är en jätteviktig diskussion. Annars har det varitolika muslimska kvinnor som har kritiserat hur en person i Moderaternasriksdagsgrupp som faktiskt har förespråkat att man kan använda våld motkvinnor, hur en sådan person kan väljas in och få en plattform. Där harpartierna bara kunnat skylla på islamofobi. Och det där tror jag ärjättefarligt. För islamofobi och fientlighet mot muslimer är ett jätteproblem iSverige. Man ser det också i det här senaste drevet. Men när det verkligen ärvärderingar som krockar och det kommer frågor från journalister och så vidare,det är ju snarare ett tecken på att man faktiskt ser på muslimer som jämlika.

Så det finns faktiskt en positiv aspekt i Omar Mustafa–historienockså, menade Sakine Madon.

– Jag håller inte alls med. Jag förstår inte varför allapratar om ”varför går dom till muslimska intresseorganisationer”. Alla grupperi samhället jobbar genom intresseorganisationer. Det är konstigt att alla är såchockade och förvånade när man går till muslimska intresseorganisationer, sadeMohammed Kharraki och tillade att islamofobin har varit väldigt tydlig i falletOmar.

Vilket inte Abd al Haqq Kielan höll med om:

– Det finns nästan alltid inslag av islamofobi. Men jagtycker inte man kan tala om det här för man har ju helt enkelt grävt fram enfråga om olika värderingar: Passar de värderingar man har på Islamiskaförbundet med de värderingar som Socialdemokraterna vill stå för?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet