Näringsminister Ibrahim Baylan (S) vill se kraftfulla åtgärder hos myndigheten för att det inte ska hända igen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ibrahim Baylan kritiserar Tillväxtverket efter UG:s avslöjande

Publicerad

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) ger nu Tillväxtverket kritik, efter Uppdrag Gransknings avslöjande att tusentals överklagade ärenden om permitteringsstöd lagts på hög.

– Det är uppenbart att Tillväxtverket har brustit, inte minst när det gäller hanteringen av överklaganden, säger Baylan till SVT.

Ledningen för Tillväxtverket var i dag uppkallade till näringsministern med anledning av Uppdrag Gransknings avslöjande om brister i myndighetens hantering av stöd till korttidsarbete. Enligt företagarorganisationer har bristerna gjort att många företag blivit utan stöd.

Kräver förbättring

Ibrahim Baylan sade i går att han inte kände till att det låg 5 000 överklagade ärenden hos Tillväxtverket och att han ville ha mer information. Efter att näringsdepartementet under torsdagen suttit i möte med ledningen för myndigheten kräver Ibrahim Baylan nu åtgärder.

– Det är uppenbart att Tillväxtverket har brustit, inte minst när det gäller hanteringen av överklaganden. Nu är det viktigt att myndigheten vidtar kraftfulla åtgärder för att förebygga att det inte ska hända igen, säger Ibrahim Baylan i en skriftlig kommentar till SVT.

– Myndigheten redovisade på mötet en åtgärdsplan som vi kommer att följa upp kontinuerligt för att se att den får önskad effekt.

Regeringen har stöttat

Ibrahim Baylan påpekar också att regeringen vid flera tillfällen har gett Tillväxtverket medel för att det ska vara möjligt att hantera processerna kring korttidsstödet.

– Stöd vid korttidsarbete är en viktig insats som har inneburit att många företag har kunnat behålla sina anställda genom krisen. Det är avgörande att hanteringen av stödet är rättssäker och håller hög kvalitet, säger Baylan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.