Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gör regeringen för att hjälpa Swedavia? Hör näringsministerns svar. Foto: TT/SVT

Näringsministern: ”Swedavia borde ha förutsett kökaoset”

Uppdaterad
Publicerad

Underbemannande säkerhetskontroller, trängsel och långa köer – kaoset på Arlanda fortsätter och nu höjs röster för politisk handlingskraft.

– På tolv månader har resandet på Arlanda ökat med mer än 500 procent. Det borde man ha känt till i februari, mars, säger näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson kallar situationen på Arlanda ”oacceptabel”.

– Vi har ett ansvar för våra bolag, trots att vi inte är inne i deras vardag. Nu rullar semestertrafiken i gång, och det är klart att vi inte ska hamna i samma situation som under förra helgen då till och med många missade sina flyg, säger Thorwaldsson.

För ”sårbart” system

Näringsministern pekar framför allt på att det system som Swedavia och Arlanda arbetar utefter är för ”sårbart”.

– Vi måste bygga mer motståndskraftiga system, över pandemier och förändringar i resvanorna.

Han riktar dessutom kritik mot Swedavia och menar att bolaget borde ha förutsett det rådande kökaoset.

– På tolv månader har resandet på Arlanda ökat med mer än 500 procent. Det borde man ha känt till i februari, mars. Det finns mycket att utvärdera, men nu gäller det att lägga allt krut på att se till att Arlanda fungerar igen, säger Thorwaldsson.

”Vi har förutsett situationen”

Charlotte Ljunggren, marknadsdirektör på Swedavia, förstår kritiken som har riktats mot bolaget. Men hon håller inte med om att Swedavia inte förutsåg situationen, snarare tvärtom. De var ”tidiga på bollen” att rekrytera ny personal för att stärka upp inför den ökade efterfrågan, menar hon.

– Vi har förutsett den här situationen. Flygplatserna är normalt ett väloljat maskineri men vi startade upp med en enorm kraft, vilket gör att vi behöver rekrytera väldigt många nya medarbetare – och det gör vi också.

Swedavia har ett bra samarbete med myndigheterna, påtalar hon.

– Men det som Karl-Petter och regeringskansliet behöver fokusera på är att se till att man har personal som klarar av att göra de här viktiga bakgrundskontrollerna så snabbt och effektivt som möjligt, säger Ljunggren.

Moderaterna: ”Anmärkningsvärt”

Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus säger att det är ”anmärkningsvärt” att regeringen skyller ifrån sig. Den hade vetskap om Swedavias problematik redan i början av året, menar hon.

– Det man borde ha gjort är naturligtvis att samla ihop alla inblandade intressenter och tillsammans diskuterat hur man kan hjälpas åt för att lösa det.

Hur agerar regeringen för att råda bot på kökaoset på Arlanda? Hör näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.