Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klarar Arlanda av resetoppen på höstlovet? ”Finns en oro”, säger Filip Rydolw, fackligt engagerad för flygplatskontrollanterna. Foto: SVT

Efter kökaoset på Arlanda – nu väntar nästa prövning

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens kökaos på Arlanda är nu över. Men hur klarar flygplatsen nästa större topp i resandet, skolornas höstlov?

– Det finns alltid en oro, säger Filip Rydolw, facklig representant för personalen i säkerhetskontrollen.

Det plötsliga och omfattande resandet i slutet av våren och under sommaren avslöjande att Arlanda flygplats var dåligt förberedd efter pandemin. Swedavias entreprenör för säkerhetskontrollen kunde inte snabbt nog anställa tillräckligt med personal. Flaskhalsen ledde till att resenärer missade sina flyg.

För de flygplatskontrollanter som fanns på plats för att möta resenärerna blev arbetssituationen ansträngd.

– De slänger ur sig ord som man annars inte skulle ha sagt, säger Vafa Sadat Farzani, flygplatskontrollant.

”Alltid en oro”

Men nu uppger Swedavias flygplatschef att kökaoset är avhjälpt. Entreprenören som ansvarar för säkerhetskontrollerna har rekryterat ikapp.

Regeln att resenärer inte ska komma till flygplatsen tidigare än tre timmar före avgång, för att inte bidra till kaoset, tas bort.

– Men planeringen pågår nu för fullt inför kommande storhelger. Vi kommer ha beredskap att ta till 3-timmars-regeln och andra åtgärder för att säkra att det blir så smidiga flöden genom flygplatsen som möjligt för resenärerna, säger Robert Pletzin vid Swedavia.

Det närmaste testet för Arlanda blir skolornas höstlov i slutet av oktober.

– Det är många som vill ut och resa nu, för att det har varit pandemi. Det finns alltid en oro, säger Filip Rydolw, sektionsordförande för Transportarbetareförbundet som organiserar säkerhetspersonalen.

I klippet: Så tänker resenärerna på Arlanda i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer