Narkotikautredning dröjer – trots höga dödstal

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har Europas högsta narkotikarelaterade dödstal trots en låg narkotikaanvändning jämfört med övriga länder i Europa. För ett drygt år sedan begärde riksdagen av regeringen att man påbörjar en utvärdering av narkotikapolitiken.

Men ännu har regeringen inte återkommit i frågan.

– Det kan ha blivit något av en moralfråga. Narkomaner kan man ta lite lätt på. Om det gällde andra personer, exempelvis om det hade handlat om dödlighet i trafiken, då hade man satt igång direkt, säger Karin Rågsjö som är Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson.

För ett drygt år sedan drev Karin Rågsjö tillsammans med majoriteten i riksdagen en begäran till regeringen om att man ska se över hur effektiv narkotikapolitiken är, inte minst med hänsyn tagen till de höga dödstalen. I Sverige hade vi 2019 540 narkotikarelaterade dödsfall, enligt Folkhälsomyndigheten. Det var Europas högsta dödstal i förhållande till befolkningstorleken, enligt EU:s Narkotikabyrå EMCDDA.

Känslig fråga

Men samtidigt är frågan känslig eftersom många anser att man bör avkriminalisera bruk av narkotika som ett led i att försöka få ner dödstalen. De hänvisar till forskning på området som visar att narkotikaberoende tenderar att undvika att söka vård om det är kriminellt att bruka narkotika.

– Om det är kriminellt att vara narkotikaberoende då kanske du inte söker hjälp på samma sätt, säger Karin Rågsjö.

Vänsterpartiet är det enda parti som i dag vill att man ska avkriminalisera bruk av narkotika. Men inom flera andra partier förs en debatt. Inom Centerpartiet är man öppen för att en utvärdering kan landa i att det bästa är att man avkriminaliserar.

V: Måste vända på varje sten

– Vi måste få till en utredning och se vad det är som ligger till grund för de höga dödstalen och om vi gör rätt saker för preventionen, säger Sofia Nilsson, som är socialpolitisk talesperson för Centerpartiet.

– Ska vi få en evidensbaserad narkotikalagstiftning som bygger på kunskap så måste vi våga vända på varje sten. Då är avkriminalisering en del och kanske regeringen rädd för att vända på just den stenen för att se vilket resultat man faktiskt får, säger Sofia Nilsson.

Socialminister Lena Hallengren (S) har nyligen presenterat en strategi med en nollvision för narkotikadödligheten. Men när SVT Nyheter vill fråga henne om varför en utvärdering av narkotikapolitiken dröjer så meddelar hennes pressekreterare att det med hänsyn till annat inte är möjligt. Det svar vi får är skriftligt; att frågan bereds inom regeringskansliet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.