Nu börjar T-cellstestning mot covid-19 i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag kommer allmänheten kunna testa sig för T-celler mot coronavirus, det vill säga om man har immunitet mot covid-19 utan att ha antikroppar. Det är ett av de första laboratorierna i världen som kommer att kunna utföra T-cellstester i större skala.

Det är ett av Sveriges största laboratorier för coronatest som nu drar igång testningen av T-celler mot covid-19. T-cellstestningen uppskattas kunna identifiera något fler genomgångna covid-19-infektioner jämfört med antikroppstest. Till en början kommer laboratoriet Abc Labs att kunna göra några hundra tester i veckan, men hoppas kunna skala upp längre fram i vår.

-Vi kommer att erbjuda T-cellsprovet till privatpersoner. Men vi tror att det stora flödet kommer att komma från sjukvården, som har frågeställningar och vill titta om ett T-cellssvar finns, säger Ola Winqvist, professor i immunologi på Karolinska institutet och en av grundarna till Abc Labs.

”Väldigt säkra”

Företaget Abc Labs fanns inte ens för ett år sen. Men när efterfrågan på testning ökade när pandemin drog in över Sverige startade laboratoriet upp och har nu 70 anställda. Tidigare har T-cellstestningen mest bara använts inom forskningen. Den är mer avancerad än antikroppstester och kräver mer resurser. Men laboratoriet har nu robotiserat stora delar av processen, och testerna kommer att ta tre dagar att genomföra.

-Testerna är väldigt säkra. De har över 90 procents tillförlitlighet. Vi kommer också kunna se om personer varit utsatta för tidigare varianter av coronavirus. Har man till exempel gått igenom Sars-1, så kan vi se det i det här testet. Och där tror vi ju att T-cellsaktiviteten kan hjälpa oss i nästa infektion, säger Ola Winqvist.

Avtal med regioner

Testerna kommer att kosta 1700 kronor och väntas främst användas av regionerna som redan har avtal med laboratoriet (13 av 21 regioner). För allmänheten kommer testningen främst ske via en mottagning i Stockholm, men väntas finnas tillgänglig på fler orter längre fram i vår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.