Nästan 50 000 varslade under coronapandemin Foto: Pontus Lundahl / TT

Nästan 50 000 varslade under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av mars har 49 500 personer varslats, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Även om antalet gick ner under förra veckan ligger varslen kvar på en rekordhög nivå och antalet nyinskrivna ökar.
– Det vi ser är ett allvarligt läge på arbetsmarknaden, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen till SVT Nyheter.

Förra veckan registrerades att 12 733 personer varslats om uppsägning. Det är 5 700 färre än veckan innan, men takten är fortsatt mycket hög enligt Arbetsförmedlingen.

– Såhär många har det inte varit tidigare under en så kort period. Antalet varsel på de här fem veckorna är betydligt högre än det vi såg under finanskrisen och under 90-talskrisen under samma period, säger Annika Sundén.

Snabbare ökning än finanskrisen

Även om alla de som varslats ännu inte blivit av med jobben märks det att krisen påverkar vikarier och visstidsanställda. Antalet nyinskrivningar förra veckan var uppe i 25 350, vilket är 16 761 fler än samma vecka föregående år. Det är en ökning med högre hastighet än under finanskrisen 2008.

– Det är ett allvarligt läge på arbetsmarknaden. Det här är en hälsokris, den kommer att gå över. Men vi vet inte när – och det är stor skillnad mot de tidigare kriserna som handlade om strukturella problem i ekonomin. Vi har i grunden en bra ekonomi, säger Annika Sundén.

”Blir en utmaning”

Hon berättar att Arbetsförmedlingen nu försöker omfördela sina resurser så att alla de nyisnkrivna nu ska få den stöttning de behöver.

– Men det är klart att det blir en utmaning, säger hon.

54 procent av de som berörs av varslen har en arbetsgivare som utgår från Stockholm. De hårdast drabbade branscherna är hotell och restaurangnäringen, bemanning och handel, transport och information och kommunikation. 

– Industrin kan komma att hamna här, men de krispaket som regeringen lagt syftar ju till att företag ska kunna behålla sina anställda. Industrin kommer att försöka göra det så långt det går med hjälp av korttidspermitteringar, säger Annika Sundén.

Kommer fortsätta öka

Arbetsförmedlingen bedömer att arbetslösheten kommer att fortsätta öka. Till TT uppger Annika Sundén att man räknar med en arbetslöshet på runt 10 procent framåt sommaren – och eventuellt högre.

– Det skulle kunna bli högre, men det är för tidigt att säga, säger Annika Sundén till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet