En stark ökning av resenärer kring påsk, men siffrorna är fortfarande väldigt låga, berättar SJ:s presschef Tobbe Lundell. Foto: SVT/TT

Nästan dubbelt så många åker tåg under påskveckan

Publicerad

Nu ökar tågresandet under påskveckan men det är fortfarande smittsäkert, berättar SJ:s presschef Tobbe Lundell.

– På linjen Stockholm-Malmö finns det vissa avgångar där biljetterna är slutsålda men vi utnyttjar vårt maximala tågkapacitet för att skapa så smittsäkert utrymme som möjligt.

Sedan den 14:onde februari får tåg som går längre än femton mil, gå halvfulla. Bara hälften av sittplatserna kan bokas och förutom att fler vagnar har satts ut i trafik och gett ökad kapacitet under påsk, har även flera tågbolag anpassat sina tågutrymmen med ytterligare coronaåtgärder.

– Vi hjälps åt med utrop från vår personal om att alla bör hålla god avstånd och vi tillhandahåller även handsprit i flertals vagnar, berättar Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Antalet inbokade resenärer har ökat från 20 till 35 procent om man jämför siffror från bokningsläget på SJ för bara någon månad sedan.

– På en vanlig påskhelg brukar biljetterna vara slutsålda redan en månad före påsk.

Tågbolaget MTRX som trafikerar mest på sträckan Stockholm-Göteborg räknar med drygt hälften så många fler resenärer under påskveckan.

– Vi räknar med drygt 50 procent fler resenärer denna vecka jämfört med den innan men vi har också satt in fler avgångar för att möta efterfrågan, berättar Fredrik Blomberg ansvarig för prissättningen på MTRX.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.