Foto: TT

Nästan varannan nyanländ som påbörjat snabbspår har jobb

Uppdaterad
Publicerad

Runt 5.300 personer har påbörjat så kallade snabbspår för nyanlända, visar siffror från Arbetsförmedlingen. Tanken med snabbspår är att nyanlända med rätt kunskaper snabbt ska få jobb i branscher där det saknas folk, men hittills har knappt varannan person fått jobb.

Det finns i dag 14 snabbspår för personer med rätt yrkeskompetens, till exempel samhällsvetare, lärare och läkare. Tanken med dem är att nyanlända med yrkeserfarenhet ska utvärderas och matchas mot jobb i branscher med brist på personal. Om det behövs ska man kunna få praktik och utbildning.

Antalet deltagare i snabbspår har ökat snabbt under 2017. I höstas hade ungefär 5.300 personer påbörjat eller deltagit i ett snabbspår, det är en ökning med 50 procent eller nästan 1.800 personer från i maj, då cirka 3.500 deltog.

40 procent har arbete

Men hur har det gått då? Arbetsförmedlingen mäter hur många som fått jobb efter 19 till 21 månader. Orsaken till den ojämna mätperioden är att olika snabbspår haft olika längd.

I oktober 2017 var 40 procent av de som deltagit i snabbspår för legitimationsyrken i arbete, när det gäller deltagare som varit i snabbspåren i 19-21 månader. När det gällde snabbspår för övriga yrken, till exempel livsmedelsbranschen, hade 54 procent av de som deltagit i 19-21 månader fått jobb.

De här siffrorna gäller dock bara de som påbörjat snabbspår för 19-21 månader sedan, vilket var 833 personer. I faktiska tal hade 390 personer av dessa fått jobb.

Sedan dess har alltså betydligt fler börjat snabbspår, men hur det gått för dessa personer syns inte den här mätningen.

Arbetsmarknadsministern: Snabbspåret funkar

Med jobb räknar Arbetsförmedlingen alla former av anställning med eller utan stöd, även extratjänster och beredskapsjobb, och även deltid och timanställning. Bland de som inte fått jobb återfinns många i utbildningsinsatser.

Arbetsmarknadsministern tycker att snabbspåren gett resultat.

– Jag tycker de fungerar och jag är väldigt glad att de finns, för det betyder att man kan korta tiden för de som ska bli till exempel läkare. Det finns mer att utveckla men ja, de fungerar, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Men om man tittar på Arbetsförmedlingens siffror ser det ju inte ut att vara jättemånga som fått jobb?

– Det är kanske hälften som går vidare till arbete från ett snabbspår, vilket är väsentligt högre än de som inte går snabbspår. Det finns säkert utvecklingspotential och än så länge så är det ju inte jättemånga som gått igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.