Nationalekonomen Stefan de Vylder: ”Marknaden har slutat tro på EMU”

Uppdaterad
Publicerad

-Jag tror vi nått en punkt där det nu inte längre går att lugna finansmarknaderna inom ramen för nuvarande EMU. Några länder måste lämna, säger nationalekonomen Stefan de Vylder.

-När förtroendet sviktar för EMU får vi se en stor kapitalflykt som redan börjat. Vi ser hur folk tar ut sina besparingar och köper guld och scweizerfranc. Kapitalflykten från krisländerna är omfattande, inte minst från banker och företag.

Det blir värre?

-Ja, de grundläggande problemen, bristande konkurrenskraft i krisländerna som yttrar sig i arbetslöshet och sjunkande produktion, har snarare förvärrats. Sparpaketen är ingen lösning, grundproblemet är att krisländerna inte är konkurrenskraftiga, säger Stefan de Vylder.

-Sedan EMU bildades har kostnadsnivån stigit snabbt i krisländerna vilket försämrat konkurrensförmågan samtidigt som Tysklands förbättrats dramatiskt. Men euron är en tvångströja. Den är för högt värderad för krisländerna och för lågt för Tyskland. Krisländerna skulle behöva låta sina valutor sjunka i värde för att få bättre konkurrenskraft.

Är inte en lösning att krisländernas skulder skrivs ned och att de får låna pengar till lägre ränta?

-Det är nödvändigt men inte tillräckligt, menar Stefan de Vylder. På sikt måste de lämna EMU för att få bättre konkurrensförmåga.

-Jag vill inte vara skadeglad, men jag har aldrig trott på EMU.

-Krisen är också politisk, även i USA. Och den lär fortsätta åtminstone fram till efter nästa presidentval. Men problemen är värre inom EU och eurozonen. Utvecklingen är mer oförutsägbar vilket skapar hypernervositet på marknaden.

-Vad händer härnäst?

-Ingen aning, säger Stefan de Vylder. Jag tror Tyskland och Frankrike lanserar någon ny form av stöd som marknaden inte heller tror på.

-Jag tror att EMU kommer att spricka. Tidigare trodde jag att det skulle bli något av krisländerna som först skulle lämna unionen, nu är jag inte lika säker. Det kanske blir Tyskland och kanske i sällskap med några av EMU:s kärnländer.

Innebär inte det automatiskt slutet för EMU?

-Jo, det gör det väl.

Hur löser man upp EMU?

-Jag vet inte, det är en okänd terräng det här, säger Stefan de Vylder. Jag vet inte om man har någon plan B, någon exitstrategi. Det blir dyrt att lösa upp unionen men priset för att behålla den blir högre, avslutar Stefan de Vylder.

Nils Edman

nils.edman@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.