Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Aktiestrategen Molly Guggenheimer menar att räntehöjningar kan vara tecken på något positivt. Hör henne och nationalekonomen Johan Hassler. Foto: SVT

Aktiestrategen: ”Räntehöjningar är tecken på något positivt”

Uppdaterad
Publicerad

Räntehöjningar är inget att oroa sig över, det menar aktiestrategen Molly Guggenheimer från Danske Bank och John Hassler, professor i nationalekonom efter dagens besked från USA:s centralbank (Fed).

USA:s centralbanks (Fed) lämnar styrräntan oförändrad, i alla fall fram till mars. Finansmarknaderna höll andan inför Fed-beskedet på onsdagskvällen men Molly Guggenheim och Johan Hassler, som medverkade i SVT:s Aktuellt, ser ingen större anledning till oro. 

Nationalekonomen John Hassler poängterar att vad Fed egentligen menade, är att vi inte ska tro att det kommer bli en högre inflation på sikt.

– Om inflationen biter sig fast i den meningen att alla ”tror” att det blir högre inflation, då kommer lönerna att stiga och i sin tur också priserna, säger Johan Hassler i Aktuellt.

Aktiestrategen Molly Guggenheimer tillägger:

– När räntehöjningar kommer är det tecken på något positivt. Det säger att tillväxten i ekonomin är väldigt stark, arbetsmarknaden ser bra ut, och det är därför man höjer räntan.

Men kan inte Ukrainasituationen och hot om sanktioner påverka ekonomin?

– Det blir till exempel ett problem för konsumtionen om oljepriserna skulle stiga, vilket det finns risk för om krisen mellan Ryssland och Ukraina löper linan ut, säger aktiestrategen Molly Guggenheimer. John Hassler tillägger att hur stora konsekvenserna blir beror på hur långt det eskalerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer