Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det blir inga natioenalla prov till våren. Det meddelande utbildningsminister Anna Ekström (S) under dagen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nationella prov ställs in under nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket ställer in de nationella proven under vårterminen på grund av pandemin. Detta ska ge mer tid till undervisning och lätta lärares arbetsbörda under nästa år.

Beskedet kom under en pressträff med Skolverket och utbildningsministern under tisdagsmorgonen. Alla nationella prov i grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen under vårterminen ställs nu in. Grundskolans årskurs tre undantas, samt årskurs fyra i sameskolan och specialskolan.

– Vi är ett läge där vi behöver göra anpassningar både på nationell och lokal nivå, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Kan inte garantera kraven

Det obligatoriska bedömningsstödet i årskurs ett i grundskolan utgår också under nästa år. Det kommer inte vara obligatoriskt för lärarna att använda detta under 2021.

– Funktionen med proven är att vara betygsstödjande. Den huvudsakliga anledningen till att vi ställer in är det läge vi befinner oss i, säger Peter Fredriksson och pekar bland annat på att man på grund av de effekter som pandemin har inte kan garantera att elever får den undervisning som krävs för att kunna genomföra nationella proven.

Treans nationella prov ska genomföras

Beslutet kommer att minska lärarnas arbetsbörda påpekar Fredriksson. Att Skolverket tillåter nationella prov i årskurs tre är för att det ligger till grund för hur man planerar elevens fortsatta skolgång.

– Det är viktigt att komma ihåg att de genomförs på ett annat sätt, de är en del av undervisningen och genomförs under en längre period.

Utbildningsminister Anna Ekström säger att mer information kommer komma efter jullovet från Skolverket.

– Det här är inte önskvärt men bedöms som nödvändigt.

L kritiskt till inställda prov

Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad skriver i ett mejl till SVT Nyheter att han är kritisk till att proven nu ställs in, det är att börja i fel ände.

”Börja med att förstärka med kringresurser och se till att vi kan behålla fler behöriga lärare. Se till att skolan avlastas så att de kan fokusera på sitt viktigaste uppdrag nämligen undervisning samt uppföljning av elevernas kunskapsutveckling, i detta utgör nationella de nationella proven en viktig del”, skriver Haddad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet