Foto: Scanpix/Grafik: SVT

Ryska bombplan övade anfall mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ryska bomb- och jaktplan övade vid Gotska Sandön 3-4 mil utanför svensk territorialgräns på långfredagsnatten. Sverige ska ha beredskap med minst två Gripenplan för att identifiera främmande flyg, men inga fanns redo. Istället fick NATO-plan rycka ut.

Under 1990-talet minskade de ryska övningarna över Östersjön men i påskas var det dags igen. På långfredagsnatten dök sex snabba attackplan upp på den svenska luftbevakningens radar.

De kom från Sankt Peterburgsområdet, passerade Finska viken och fortsatte förbi öster om Stockholms skärgård, 3-4 mil utanför svensk territorialgräns, skriver Svenska Dagbladet.

– Jag kan bekräfta att det rörde sig om två bombplan – Tu-22 med jakteskort av Su-27 plan. De höll sig i internationellt luftrum vid Gotska Sandön och genomförde någon form av övning. Därefter vänder de tillbaka samma väg de kommit, säger generallöjtnant Anders Silwer, Försvarsmaktens insatschef, till tidningen.

Enligt riksdagens beslut ska beredskapen mot kränkningar vara ”omedelbart tillgänglig”. Sverige ska ha minst två JAS Gripenplan redo för att identifiera främmande flyg. Men Försvarsmakten hade inga svenska plan tillgängliga för att gå upp och markera närvaro. Istället kom Nato-plan till området.

– Normalt har vi bra beredskap, säger Anders Silwer.

Hur allvarligt ser ni på den här militärövningen?

– Vi ser den som en del av normalbilden som den ser ut nu. Det var en övning i internationellt luftrum, så man ska inte tro att det var en kränkning mot Sverige, säger Anders Silwer i en intervju med SVT Nyheter.

– Det är ingen förändring mot Försvarsmaktens tidigare linje. Det finns ingeet omedelbart hot mot Sverige. Vi följer normalbilden i området, vilket det här är en del av. Vi gör analyser hela tiden för att se om det skulle förändras, säger Anders Silwer.

Militära anläggningar var målet

Nato håller alltid en 24 timmars jaktberedskap i Baltikum. Larmet gick på en flygbas i Litauen och två danska F-16 lyfte omedelbart. De hann inte ikapp de ryska planen utan skuggade dem på avstånd.

Vad ryssarna övade på vill Anders Silwer inte svara på, men källor till SvD beskriver hur de ryska planen vid anflygningen mot Sverige delade upp sig. Planen genomförde sedan fingerade angrepp mot två bestämda mål i Stockholmsområdet och Sydsverige. Det ska röra sig om två av Sveriges viktigaste militära anläggningar.

– Redan när vi upptäckte planen borta i Finska viken skulle vår beredskap ha höjts och svenskt jaktflyg sänts upp. Idén med incidentberedskapen är att visa den andra staten: ”Vi ser er, vi möter er, vi har koll på er”. Här hade vi uppenbarligen ingen beredskap och koll. Det är allvarligt, säger en av SvD:s källor.

Enligt tidningen hade Ryssland förvarnat om en stor luftstridsövning med över 70 flygplan i påskveckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryssland övade anfall mot Sverige

Mer i ämnet