– Jag tror att kunskapen är väldigt låg hos vanliga konsumenter om att livsmedel innehåller glyfosat, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.
SVT:s och testföretagets Testfaktas granskning har visat att det finns spår av det omstridda bekämpningsmedlet i sju av de 15 importerade matvaror.
Oenighet om farligheten
Världshälsoorganisationen WHO har slagit fast att glyfosat troligen är cancerframkallande medan EU:s expertmyndighet EFSA inte håller med. Nivåerna av glyfosat som uppmättes i testet ligger under EU:s gränsvärden och Livsmedelsverket menar att de låga nivåerna är ofarliga.
Naturskyddsföreningen tycker att det är bra att medvetandegöra vanliga konsumenter om vad konventionellt odlad importerad mat faktiskt innehåller.
– De här expertorganisationerna tittar ju på det utifrån lite olika kriterier. Och Världshälsoorganisationen har ju tittat på det bara utifrån risken för cancerogenitet, och inte tagit hänsyn till andra aspekter som EU:s expertorgan har gjort, Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Försiktighetsprincipen
– Men oavsett det så räcker det ju med att en så pass tung organisation som WHO misstänker att det kan vara cancerogent för att vi tycker att man borde utgå från försiktighetsprincipen. Det är den som borde gälla när vi tittar på glyfosat i livsmedel, säger Karin Lexén.
Tror du att svenska konsumenter som står och väljer frukostflingor i butiken tänker på det här?
– Jag tror inte att man tänker på det, det har inte varit så uppmärksammat. Så det är väldigt bra att det görs undersökningar där man tittar på om det finns spår av glyfosat i våra livsmedel.