Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén: Konsumenterna tänker inte på glyfosat Foto: Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen: Försiktighetsprincipen borde gälla när det gäller glyfosat

Publicerad

Flera miljöorganisationer vill att glyfosat ska förbjudas eftersom det är skadligt för miljön. Att det finns spår av det i importerade livsmedel oroar Naturskyddsföreningen.

– Jag tror att kunskapen är väldigt låg hos vanliga konsumenter om att livsmedel innehåller glyfosat, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén. 

SVT:s och testföretagets Testfaktas granskning har visat att det finns spår av det omstridda bekämpningsmedlet i sju av de 15 importerade matvaror. 

Oenighet om farligheten

Världshälsoorganisationen WHO har slagit fast att glyfosat troligen är cancerframkallande medan EU:s expertmyndighet EFSA inte håller med. Nivåerna av glyfosat som uppmättes i testet ligger under EU:s gränsvärden och Livsmedelsverket menar att de låga nivåerna är ofarliga.  

Naturskyddsföreningen tycker att det är bra att medvetandegöra vanliga konsumenter om vad konventionellt odlad importerad mat faktiskt innehåller. 

– De här expertorganisationerna tittar ju på det utifrån lite olika kriterier. Och Världshälsoorganisationen har ju tittat på det bara utifrån risken för cancerogenitet, och inte tagit hänsyn till andra aspekter som EU:s expertorgan har gjort, Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen. 

Försiktighetsprincipen

– Men oavsett det så räcker det ju med att en så pass tung organisation som WHO misstänker att det kan vara cancerogent för att vi tycker att man borde utgå från försiktighetsprincipen. Det är den som borde gälla när vi tittar på glyfosat i livsmedel, säger Karin Lexén.

Tror du att svenska konsumenter som står och väljer frukostflingor i butiken tänker på det här? 

– Jag tror inte att man tänker på det, det har inte varit så uppmärksammat. Så det är väldigt bra att det görs undersökningar där man tittar på om det finns spår av glyfosat i våra livsmedel.

Så säger Livsmedelsverket om glyfosat

Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket:

– Det finns tyvärr ingen mat som är helt fri från gift eller andra oönskade ämnen, vare sig det är ekologiskt eller konventionellt framställt. Det beror på att vissa gifter finns i naturen, ämnen som människan eller naturen skapat (exempelvis koffein i kaffe, solanin i potatis, kumarin i kanel, nikotin i tobak), eller finns naturligt i miljön, som till exempel tungmetaller i jorden som växter kan ta upp vid odling. 

– Vi kan inte informera konsumenter om alla ämnen i maten som skulle kunna innebära en risk, bara bekämpningsmedel finns det hundratals av. Mögelgifter, som kan vara mycket giftiga, kan bildas vid odling eller lagring av livsmedel. 

– Andra ämnen som kan vara skadliga, exempelvis akrylamid och PAH:er, bildas vid tillagning. Även vissa näringsämnen som är livsviktiga kan vara skadliga om man får i sig dem i för höga doser (till exempel vitamin D och jod). 

– Därför har vi ett system med gränsvärden eller råd till konsumenter som gör att vi kan minska hur mycket oönskade ämnen vi utsätts för och hantera de gifter som finns naturligt i vår vardag. Det är inte många konsumenter som har tillräckliga kunskaper för att på egen hand kunna veta vad de skulle göra med informationen, eller hur man väger olika risker mot varandra. Därför måste man förlita sig på experter som har en bättre helhetsbild. 

– När det gäller Sveriges begränsning av användningen av glyfosat så har Livsmedelsverkets bedömning alltid varit att resterna i livsmedel inte innebär en risk för konsumenter vid de tillåtna halterna.

Så gjorde vi testet om glyfosat i importerad mat

Vi ville göra ett stickprov för att se i vilken omfattning glyfosat förekommer i importerat livsmedel. Testet är utfört av Eurofins livsmedelslaboratorium i Lidköping.

Hur gjordes urvalet? 

Vi ville undersöka importerade livsmedel som vi vet blir besprutade med glyfosat. Vi valde varumärken som är välkända och säljs i de flesta butiker. Eftersom vi gjort en mindre stickprovsundersökning på 15 varor ville vi sprida produkterna så mycket som möjligt. 

Vi har testat så många frukostflingor som möjligt eftersom det är något som många människor äter mer eller mindre varje dag . 

 Baljväxter som linser och kikärtor testade vi eftersom de ofta sprutas med glyfosat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.