Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har valt att fasa ut klimatkompensationen till förmån för att investera i hållbarhetsinitiativ på egna gårdar”, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla om beslutat att sluta klimatkompensera. Foto: Adam Ihse/TT

Efter stämningen – Arla slutar klimatkompensera

Uppdaterad
Publicerad

Mjölkjätten Arla slutar nu att klimatkompensera. Beslutet kommer efter att företaget stämts för vilseledande marknadsföring.

– I nuläget har vi valt att fasa ut klimatkompensationen till förmån för att investera i hållbarhetsinitiativ på egna gårdar, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla.

Företaget möttes av stor kritik efter sin kampanj ”Netto noll klimatavtryck”. Kritiken ledde bland annat till att Konsumentverket valde att stämma Arla för vilseledande marknadsföring och under tisdagen inleds rättegången, rapporterar Ekot.

Slutar klimatkompensera

Nu väljer Arla att sluta klimatkompensera helt. Ett beslut som mötts av kritik från bland annat Naturskyddsföreningen som menar att det signalerar att man klimatkompenserat av fel anledning.

– Jag tror att man skjuter sig själv i foten när man blir så här överentusiastisk och börjar ge sken av att man har löst problem som man faktiskt inte har löst. Klimatpåverkan finns ju kvar i produktionen, säger David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen.

Blev ”Årets bluff”

I januari tilldelades den påstått klimatneutrala mjölken den mindre smickrande utmärkelsen ”Årets bluff”. Bakom utnämningen låg konsumentorganisationen Äkta vara, som ansåg att det är omöjligt att göra mjölkframställning helt klimatneutral.

”Jättetråkigt”, kommenterade Arla kritiken då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.