Några av de unga tjejer som ritade budskap på marken. Foto: SVT

Nazisternas plats i Almedalen kärleksbombades

Publicerad

”Kärlek”, ”glöm aldrig historien” och ”medmänsklighet”. Det är ord som mötte nazistiska Nordiska motståndsrörelsen NMR när de kom till Almedalen i dag.

– Jag målar för att människor som kanske känner sig rädda och utsatta ser att det finns folk som är på deras sida, säger Milva Jansson, en av de som kritat ner budskap på marken.

På fredagsmorgonen kom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen NMR till Almedalen. Deras medverkan är starkt kritiserad och har gjort att en del har valt att hoppa av Almedalsveckan.

En grupp unga valde istället att fylla marken där NMR:s tält nu står, med kärleksbudskap. Med färgglada kritor målades asfalten med hjärtan, regnbågar och ord om kärlek och mänskliga rättigheter. Budskapen ritades ner igår och mötte i dag NMR när de satte upp sitt tält.

Almedalen 2017

”Står upp för de bra grejerna”

Milva Jansson, en av dem som köpt kritor och börjat skriva på marken, säger att poängen inte är att bråka.

– Vi målar helt enkelt kärleksbudskap där nazisterna ska stå. Vi har målat hjärtan och skrivit alla människor är lika mycket värda. Vi har försökt att bara ha budskap om kärlek och icke-våld, inget ”kampigt” utan målet är bara att visa att vi är här och står upp för de bra grejerna.

LÄS MER: Manifestation mot NMR i Almedalen

”Målar för dem som är rädda”

Milva Jansson säger att hon och de andra som tagit initiativet inte tillhör någon organisation, men att flera spontant kommit och velat hjälpa till.

Vad vill ni ha för reaktion?

– Det bästa vore ju om de tänkte: De har rätt, vi lägger ner det här, men det kommer de ju förstås inte göra, säger Milva Jansson med ett skratt, och tillägger:

– Jag målar inte det här bara för att nazisterna ska komma till insikt, för det kommer ju inte att hända. Jag målar för att människor som kanske känner sig rädda och utsatta ser att det finns folk som är på deras sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet