Som skäl för nedläggningen av de båda teoretiska linjerna anger kommunalrådet att det har varit svårt att fylla platserna Foto: SVT

Nedläggning av gymnasielinjer i Sunne överklagat

Publicerad

Efter att eleverna samlat in namn i protest mot att två linjer på Brobygymnasiet kommer att läggas ned så lämnades idag ytterligare ett överklagande in. Detta från en grupp kommuninvånare på initiativ bland annat från skolans grundare.

– Man kunde avvaktat och gjort en ordentlig kalkyl, säger Inga-Lill Lindqvist.

Beslutet, som togs i kommunstyrelsen tidigare den här månaden, innebär intagningsstopp på de natur- och samhällsvetenskapliga programmen på Brobygymnasiet. 45 gymnasieplatser försvinner därmed från Sunne.

Omfattande protester har följt beslutet. Bland annat har en grupp gymnasieungdomar samlat in 800 namn på sociala medier i protest mot nedläggningen.

Val 2018 – #dinröst

”Förhastat beslut”

Inga-Lill Lindqvist är före detta rektor på Broby Grafiska och har varit med och byggt upp programmen som nu läggs ned. Hon meddelar att hon tillsammans med en grupp andra kommuninvånare idag har lämnat in ett överklagande med 41 namnunderskrifter.

– Vi tycker att beslutet är förhastat och taget på felaktiga grunder, berättar hon.

Två dagar kvar att överklaga

Hon säger att det är viktigt att det finns ett välgrundat underlag innan man tar den här typen av beslut och inväntar alla elevers andrahandsval, inte bara förstahandsval, innan man kan se en prognos över elevunderlag för kommande termin.

Onsdag är sista dagen att lämna in överklagande av beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet