Foto: Helena Landstedt/TT

Negativa elpriser över hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Elpriserna har varit rekordhöga i vinter men nu ser det ut att vända. I natt kan svenskarna till och med få betalt för att använda el för första gången i år.

Natten mot måndag mellan klockan 1.00–6.00 kommer elpriset att vara negativt, som lägst står det mellan kl 2.00–3.00 då taxan landar på minus 1,5 öre.

Anledningen är enligt det digitala elbolaget Tibber starka vindar som ger ett överflöd av vindkraftsproduktion i kombination med låg efterfrågan.

– Påsken innebär låg aktivitet inom industrin och andra kommersiella verksamheter. Dessutom är det inte är särskilt kallt ute vilket sammantaget gynnar konsumenten, säger Tibbers vd Edgeir Vårdal Aksnes.

Nyckfull energikälla

Negativa priser i Sverige är relativt ovanliga men förväntas öka ju mer förnybar el som kommer in i elsystemet. Den mest variabla faktorn när det kommer till tillgång av energi i Norden är vind. Vindkapaciteten i Norden motsvarar ungefär 18 kärnkraftverk – och vinden kan ju inte kontrolleras. Blåser det, så blåser det, vilket kan generera större utbud än efterfrågan och därmed påverka priset.

-De stora vinnarna när vi får negativa elpriser är de som har timprisavtal. Mellan 01.00-06.00 kan de i princip ladda sin elbil gratis så det finns pengar att spara för den som planerar sin elförbrukning smart, säger Edgeir Vårdal Aksnes.

Smart teknik

Att konsumera el under timmarna med negativa elpriser hjälper dessutom till att hålla Sveriges elnät i balans genom att förbruka “överflödet” av el.

Börjar marknaden för vindkraft att bli mättad?

– Nej, vad vi behöver är mer effekt. Elanvändningen ökar både i Sverige och i Nordeuropa. 60 procent av alla svenskar överväger exempelvis en elbil som sin nästa bil.

För att som konsument kunna planera sin elförbrukning finns numera olika smarta hjälpmedel på marknaden som exempelvis appar som kan styra både värmepumpar och elbilsladdare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.