Hushåll och företag kommer inte få hjälp av en elräkningsakut för att betala sina räkningar. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Nej till elräkningsakut: ”Inte meningsfullt”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen elräkningsakut för att hjälpa hushåll och företag att betala sina elräkningar.

– Vi ser att det inte är meningsfullt att gå vidare, säger finansutskottets ordförande Edward Riedl (M).

Riksdagens finansutskott beslutade att säga nej till Socialdemokraternas förslag att inrätta en elräkningsakut vid ett extrainkallat möte. Även branschorganisationen Energiföretagen var med på mötet för att ge sina synpunkter. Det bidrog till att utskottet landade i ett nej.

– Elbolagen säger att de inte kommer att kunna hjälpa fler kunder med det här förslaget, utan tvärtom kan det bli så att färre kunder blir hjälpta i slutänden. De har inte möjlighet att på så här kort varsel få fungerande it-system på plats och personal som skulle kunna hantera det här, säger Riedl.

”Otroligt besviken”

Förslaget från S går ut på att ge kunder respit i väntan på att de aviserade elstöden betalas ut. Företag och hushåll skulle kunna skjuta upp eller delbetala sina elräkningar genom att staten utfärdar kreditgarantier för elbolagen. Men så blir det alltså inte.

– Jag är otroligt besviken, säger Mikael Damberg (S), vice ordförande i utskottet.

– Regeringen måste lyssna på de företag och hushåll som är jättepressade av höga elräkningar och faktiskt ställa sig på kundens sida. Det är inte orimligt att staten tar en del av ansvaret för risken när regeringen inte levererar på sina vallöften, säger Damberg.

Han syftar på att regeringspartierna i valrörelsen lovade att ett elprisstöd skulle vara på plats i november.

Stöd dröjer

Försäkringskassan räknar med att de utlovade elprisstöden till hushåll i elprisområde 3 och 4 kan börja betalas ut i slutet av februari. Det nya stödet som regeringen nyligen aviserade – för hushåll i hela landet – kommer att betalas ut någon gång under våren.

Ett av skälen till att Energiföretagen inte tror på en elräkningsakut är att det skulle ta tid att få systemet på plats.

– Lägg hellre tid och kraft på att få ut elprisstöden så fort som möjligt till kunderna, säger Åsa Pettersson, vd för Energiföretagen.

Kunder som har problem att betala sina räkningar uppmanas i stället att vända sig till sina elbolag för att till exempel dela upp betalningarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansutskottets ordförande Edward Riedl (M) säger att det finns många fler problem som behöver lösas, än vad många först trodde, för att få till en eventuell elräkningsakut. Foto: Henrik Montgomery/TT, Tomas Hallstan/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.