Genrebild. Lagrådet säger nej till förbud på uteserveringar. Foto: TT

Lagrådet säger ja till rökförbud på uteserveringar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag om att förbjuda rökning i offentliga utrymmen – som uteserveringar, tågperronger och lekplatser – får både ja och nej av Lagrådet. Om det är ”möjligt för den ansvarige att i rimlig grad få klart för sig var gränserna går för ett rökförbud” så ska ansvarig se till att ett rökförbud upprätthålls, skriver Lagrådet i sitt yttrande.

Den som ansvarar för utrymmet ska kunna bötfällas om reglerna inte följs.

Men vid till exempel allmänna lekplatser och entréer till lokaler är det alldeles för svårt att avgränsa exakt vilka ytor som gäller, menar rådet och säger då nej till ett förbud.

”Det framstår från principiella utgångspunkter som mycket tveksamt att på det sätt som föreslås ålägga enskilda ett ansvar för att upprätthålla lagregler på platser som de inte äger eller på annan grund disponerar över”, skriver Lagrådet i sitt yttrande, och avstyrker förslaget i dess nuvarande form.

Socialdepartementet skickade förslaget på remiss i januari. Förhoppningen var då att lägga fram en proposition i riksdagen i februari.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att Lagrådet sa nej till ett rökförbud på uteserveringar, det stämmer alltså inte.

Så här skriver Lagrådet:

”Ordningen att den som äger eller på annan grund disponerar över ett utrymme eller område åläggs ansvar att se till att rökförbudet följs gäller som nämnts redan i dag och har alltså godtagits. För att skyldigheter av detta slag ska kunna föreskrivas måste det emellertid vara möjligt för den ansvarige att i rimlig grad få klart för sig var gränserna går för det rökförbud som ska upprätthållas. Detta gäller särskilt som den ansvarige inom ramen för den tillsyn som utövas enligt lagen kan bli föremål för olika förelägganden och också drabbas av viten om föreläggandena inte följs.”

Här kan du läsa hela Lagrådets yttrande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.