Narkotikan hittades i ett dolt utrymme under bilens säte Foto: Polisen

Nio åtalas för brott kopplade till organiserad brottslighet – droger och vapen hittades hos Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Nio personer åtalades under torsdagen i ett Stockholmsbaserat nätverk som misstänks för flera synnerligen grova narkotika- och vapenbrott.
Under utredningen har narkotika med ett gatuvärde på över 20 miljoner kronor tagits i beslag. Dessutom beslagtogs en pistol som användes vid ett dubbelmord i Hallonbergen i Sundbyberg 2018.

Åtalet lämnades under torsdagen in mot de nio personerna, varav sex har suttit häktade en längre tid. I april hämtades ett parti narkotika ifrån Göteborg med en skåpbil. Polisen spanade på grupperingen och i höjd med Södertälje stoppades bilen och föraren greps.

Greps hos Kronofogden

Det visade sig då att den innehöll tretton flyttkartonger med 62 kilogram cannabis. Dagen efter tog sig två av ligans påstådda huvudmän till Kronofogdemyndigheten i Sundbyberg för att hämta ut ett fordon de fått omhändertaget på grund av felparkering och utmätning.

Där väntade polisen som grep männen. I ett dolt utrymme i den omhändertagna bilens golv fanns cirka 21 kilogram amfetamin, sex vapen och ammunition.

– Vi gjorde ett bra beslag som ledde till ett ännu bättre beslag dagen efter. Vi visste att bilen innehöll något som var väldigt viktigt för dem att få tillbaka, säger Henrik Söderman, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Vapen kopplas till dubbelmord

Under utredningens gång har ytterligare beslag gjorts av närmare 9 kilogram kokain som enligt utredarna kan kopplas till nätverket.

Ett av de vapen som tagits i beslag är en pistol som användes vid ett dubbelmord i Hallonbergen i Sundbyberg i november 2018 då två män i 20-årsåldern dödades. Om beslaget kan leda till att någon mördare grips i den utredningen är ännu oklart, men att den användes vid mordet är en faktor som åklagaren menar bidrar till att vapenbrottet ska bedömas som synnerligen grovt. Rättegången inleds nu på tisdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer