NK i Stockholm och Göteborg slutar erbjuda kunder möjligheten att betala med kontanter för att stoppa kriminella. Foto: Claudio Bresciani / TT,Polisens förundersökning.

NK slopar kontanter i varuhusen i Stockholm och Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

NK i Stockholm och Göteborg slutar erbjuda kunder möjligheten att betala med kontanter, rapporterar SR Ekot. Det för att stoppa kriminella från att använda svarta pengar i varuhusen.

Enligt vd Bo Wikare skadar det NK:s varumärke när kriminella personer köper dyra varor med kontanter, något som senast uppmärksammats i samband med mordåtalet mot 16-åring som misstänks ha skjutit ihjäl en 15-årig pojke i Stockholmsförorten Skogås. 16-åringen ska ha fått 100 000 kronor i betalning och i förundersökningen ses 16-åringen posera med sedelbuntar och handla på NK bara dagar efter mordet. 

– En viktig faktor bakom beslutet är att gängkriminella inte längre ska kunna använda svarta pengar i varuhusen, säger Bo Wikare till Ekot om valet att senare i höst slopa kontantbetalningar.

Vill minska riskerna

I ett mejl till SVT Nyheter Stockholm skriver företaget att: ”NK vill självklart inte vara en plats där kriminella ska kunna använda brottsvinster och vi arbetar aktivt för att minska riskerna för att det sker”.

Bara tre procent av alla köp i varuhusen i dag görs enligt Ekot med kontanter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här fångas den misstänkte mördaren på bild när han köper en dyr jacka på NK – tre dagar efter mordet. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.