Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här fångas den misstänkte mördaren på bild när han köper en dyr jacka på NK – tre dagar efter mordet. Foto: Polisens förundersökning

Här ses 16-åringen med sedelbuntar efter mordet i Skogås

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke misstänks ha skjutit ihjäl en 15-årig pojke i Stockholmsförorten Skogås mot betalning. I förundersökningen som nu blivit offentlig ses den misstänkte posera med stora sedelbuntar och handla på lyxvaruhuset NK efter mordet.

Dödsskjutningen i januari inne på en sushirestaurang i Skogås tros vara ett beställningsmord, utförd som hämnd efter en skjutning i Husby tidigare samma månad. På adressen i Husby är en nära anhörig till gängledaren Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven”, skriven. 

I förundersökningen finns uppgifter att den mördade femtonåringen kan ha varit inblandad i den skjutningen.

– Vi kan ju se att de påbörjar en kartläggning ganska direkt efter och man är väldigt beslutsam om att målsäganden ska dödas, säger Ida Arnell, kammaråklagare.

Tio åtalade för inblandning

Tio personer är åtalade för inblandning i mordet. Den som misstänks ha utfört det är en 16-årig pojke som var 15 år vid tidpunkten för mordet.

Bland bevisningen finns en mängd bilder och chattmeddelanden från de misstänktas telefoner. Strax efter mordet skickar 16-åringen enligt utredningen meddelanden till en annan person där han skriver att han sköt offret i huvudet och att han dog. Själv nekar 16-åringen i förhör till samtliga misstankar. 

– Det förefaller som att han är inhyrd för just det här tillfället och att han skulle få betalt, säger Ida Arnell, kammaråklagare.

Ska ha fått 100 000 kronor

Uppgifter i förundersökningen, bland annat i chattar, pekar på att 16-åringen kan ha fått 100 000 kronor för att utföra mordet. På bilder i utredningen syns han posera med tjocka sedelbuntar och handla dyra kläder på lyxvaruhuset NK kort efter mordet – se mer i videon ovan.

Rättegången i målet inleds måndag 25 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.