Linn Eklund tycker att drottningen och kronprinsessan hade valt vackra klänningar för årets nobelfest. Foto: SVT/TT

Nobelfestens klänningar i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Nobelfestens klänningar brukar varje år bli en snackis, så även i år. Rött och blått var de genomgående färgerna, men även en del politiska statements syntes i vimlet, enligt modebloggaren Linn Eklund.

Den som stod ut allra mest under söndagens nobelprisutdelning var den klänning som kulturminister Alice Bah Kuhnke bar. Den skulle symbolisera de smältande isarna och de vikta ärmarna i papp var i ögonfallande.

– Kul att folk vågar ta ut svängarna nuförtiden och göra politiska statement med klänningarna, säger modebloggaren Linn Eklund i Morgonstudion.

Nobelpriset 2017

En annan som stod ut i vimlet vara Svenska Akademins ständiga sekreterare Sara Danius, som enligt Linn Eklund var helt outstanding i sin kreation.

Rött och blått årets färger

– Vad gäller trender och färger, så vågade folk definitivt mer färg i år. Rött och blått och isiga färger var definitivt ett tema för i år.

Andra som stod ut var kronprinsessan Victoria i isblå klänning och även drottning Silvia som hade ett klassiskt snitt på klänningen med en härligt lila färg.

– Den var genomtänkt i all sin enkelhet, menar Linn Eklund.

Ingen utsvävning för männen

Männen har inte lika stor möjlighet att vara kreativa i sina klädval. Det är i princip bara frack som gäller, men Alexander Norén uppmärksammade en herre i gårdagens vimmel som stod ut lite.

Thibault Damour är fransk fysiker och han bar franska vetenskapsakademins högtidsdräkt med guldbroderier. Men i övrigt är det inte så stor möjlighet för männen att sväva ut.

– Jag tycker nästan lite synd om männen, säger Linn Eklund. Frack är ju ett väldigt högtidligt plagg och det går inte att ta ut svängarna, så fransmannens val var djärvt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2017

Mer i ämnet