Kulturminister Alice Bah Kuhnke i sin pappersklänning inför Nobelprisutdelningen i Konserthuset. Foto: TT

Nobelpristagarna hyllades – is genomsyrade festernas fest

Uppdaterad
Publicerad

Honnörsbordet pryddes av isskulpturer som lyste i kallt blått, när de drygt 1.300 gästerna slog sig ned i Stockholms stadshus för den stora Nobelbanketten. Temat gick igen hos kulturminister Alice Bah Kuhnke, i en uppseendeväckande klänning med pappersärmar.

En sagolik sittning med kungligt sällskap väntade gästerna i Blå hallen. Blomsterdekorationerna beskrevs som ”en vinterdag då isens och snöns alla färger framträder i reflektionerna av solljuset och norrskenet.”

Därefter väntade underhållning av Cullbergbaletten och sångerskan Ane Brun – och en vegetarisk förrätt för första gången på många år.

Nobelpriset 2017

Keps på!

De elva Nobelpristagarna hade tidigare fått sina diplom ur kungens hand i Konserthuset. Mest rörd blev nog årets ekonomipristagare Richard Thaler, som inte kunde hålla tillbaka tårarna.

Medicinpristagaren Jeffrey Hall har beskrivit sin bakgrund som lite ”stökig”. Han var också den som avvek under ceremonin genom att köra händerna i fickorna och efter att ha fått priset satte på sig en mörk keps.

I Oslo hade då antikärnvapenorganisationen Ican redan tagit emot Nobels fredspris. I publiken fanns överlevare av USA:s atombomber mot Hiroshima och Nagasaki. Ambassadörer från kärnvapenmakterna USA, Frankrike och Storbritannien lyste däremot med sin frånvaro.

Dans till slut

Bland kvällens övriga gäster fanns Michael Rosbash och Michael Young, årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin, litteraturpristagaren Kazuo Ishiguro, landets främsta politiker samt representanter från kungahuset.

I år deltog kungaparet och kronprinsessparet, prins Carl Philip och prinsessan Sofia samt prinsessan Madeleines make Chris O'Neill. Madeleine avstod från banketten på grund av ryggsmärtor i samband med graviditet.

Kvällen avslutades i Gyllene salen i Stadshuset, där det bjöds upp till dans.

Fakta: Årets nobelpristagare

Alla pristagarna som kommer till Stockholm för att ta emot priset är män och USA är landet som dominerar.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin:

Amerikanerna Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young får dela på medicinpriset för sina upptäckter av ”molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm”, det vill säga den biologiska klocka som växter och djur använder för att styra dygnsrytmen.

Nobelpriset i fysik:

Fysikpriset går till upptäckten av gravitationsvågor och skapandet av den detektor som möjliggjorde upptäckten. Det tilldelas amerikanerna Kip Thorne, Barry Barish och Rainer Weiss.

Nobelpriset i kemi:

Nobelpriset i kemi tilldelas schweizaren Jacques Dubochet, tysken Joachim Frank och britten Richard Henderson. De får priset för utvecklingen av kryoelektronmikroskopi, en metod som möjliggör och förenklar avbildningen av biomolekyler.

Nobelpriset i litteratur:

Litteraturpriset tilldelas Kazuo Ishiguro som skrivit bland annat ”Återstoden av dagen” och ”Berg i fjärran”. ”Som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”, lyder en del av motiveringen.

Nobels fredpris (utdelas av norska Nobelkommittén):

Årets fredspris tilldelas Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican, som får priset ”för sitt arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen”, skriver norska Nobelkommittén i sin motivering.

Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne:

Amerikanen Richard Thaler får årets ekonomipris. Han har utvecklat en analys av ekonomiskt beslutsfattande med psykologiskt välgrundade antaganden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2017

Mer i ämnet