Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Årets Nobelpristagare i kemi kan ha avslöjats för tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Idag ska årets Nobelpristagare i kemi avslöjas. Men ett mejl som avslöjar pristagaren har redan gått ut – fyra timmar för tidigt. Enligt Kungliga Vetenskapsakademien som bestämmer pristagaren har inget beslut fattats än.

Det är Kungliga Vetenskapsakademien som oavsiktligt skickat ut ett mejl klockan 07.30 på onsdagsmorgonen, där det står vilka som ska ha tilldelats årets Nobelpris i kemi.

I pressmeddelandet står det att årets Nobelpris i kemi tilldelas tre forskare ”för upptäckt och syntes av kvantprickar”. Enligt samma meddelande är pristagarna Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus, och Alexei I. Ekimov, alla tre verksamma i USA.

Eva Nevelius, pressansvarig vid Kungliga Vetenskapsakademien, säger till SVT Nyheter att inget beslut om Nobelpristagare är fattat än.

– Det enda jag kan säga är att vi inte kan kommentera vad som har hänt och inget beslut är fattat, säger hon.

Hon säger också att pristagaren formellt ska meddelas klockan 11.45 idag, som planerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.