Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”De har ingen makt nu, bland annat tack vare oss. Så folk kanske inte reflekterar att de är så extrema”, säger Martin Ådahl (C) om Vänsterpartiet. Foto: Henrik Montgomery/TT och Pontus Lundahl/TT

C-toppen Martin Ådahls attack mot Vänsterpartiet: ”Extrema”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens öde kommer att avgöras av Centerpartiet och Vänsterpartiet. Nu, bara dagar efter att Magdalena Andersson presenterat sin budget, riktar parterna ny frän kritik mot varandra.

– Det är lätt att glömma att det här faktiskt är ett före detta kommunistparti, säger Centerpartiets Martin Ådahl i Politikbyrån.

Om Socialdemokraterna inte lyckas blidka både Vänsterpartiet och Centerpartiet faller regeringen – igen. Samtidigt utesluter Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson (C) återigen ett samarbete med (V), trots att mätningar visar att partiets väljare är positivt inställda.

– Vi har samarbetat med Vänsterpartiet i väldigt speciella frågor, men överlag är det för att deras politik inte fungerar. De betraktar skattebetalarna som någon slags bankomat, säger han i en intervju med Politikbyrån.

”Ett före detta kommunistparti”

Ni beskriver Vänsterpartiet som ett ytterkantsparti, varför?

– Det är lätt att glömma att det här faktiskt är ett före detta kommunistparti som länge sympatiserat med väldigt extrema regimer som Kuba och Venezuela, säger Martin Ådahl och fortsätter:

– Det står faktiskt i deras program att de vill förstatliga delar av näringslivet. De har ingen makt nu, bland annat tack vare oss. Så folk kanske inte reflekterar att de är så extrema.

Dadgostar: ”Onödigt”

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar anser att Martin Ådahl har en föråldrad syn på hennes parti.

– Jag tycker att det är onödigt att svartmåla olika partier, vi kan väl ha ett mer respektfullt samtal med varandra istället? Våra förslag är att inte genomföra marknadshyror, att bygga fler hyresrätter, ge mer pengar till välfärden och att höja de lägsta pensionerna, säger hon i Politikbyrån och fortsätter:

– För mig är det här ordentligt bra politik som har stor uppslutning i Sverige. Att säga som han gör är att peka finger åt väldiga stora grupper.

”En väldigt stor missbedömning”

Nooshi Dadgostar uttrycker också förvåning över att regeringen och januaripartierna inte förstod att Vänsterpartiet menade allvar med att fälla Stefan Löfven om förslaget om fri hyressättning i nyproduktion inte skrotades.

– De kom med ganska slarviga kommentarer och börja svartmåla oss istället för att ta eget ansvar.

Nooshi Dadgostar beskriver det som hände som Vänsterpartiets största politiska framgång på decennier – men säger också att misstroendeförklaringen var helt onödig.

– I två års tid sträckte vi ut en hand både till regeringen och till Annie Lööf. Men regeringsunderlaget var ointresserade av att faktiskt skapa en relation. De gjorde en väldigt stor missbedömning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet