Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nooshi Dadgostar (V) på plats utanför teatern där attacken ägde rum. Foto: Cornelia Schauermann/SVT

Nooshi Dadgostar om attacken i Gubbängen: ”Vedervärdigt”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen stormade maskerade män en teater i Gubbängen i södra Stockholm där Expo tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet höll en föreläsning.

– Det här ska inte någonsin hända mer, säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar kallar onsdagens attack på teatern Moment i Gubbängen för ”vedervärdig och chockartad”.

– Det har varit ett öppet arrangemang för alla människors lika värde. Det har blivit våldsamt attackerat av det som tyder på att det är nazister, säger hon på plats i Gubbängen.

Attack mot politiskt evenemang i Gubbängen

Enligt Expo handlar det om en attack utförd av nazister.

Flera har förts till sjukhus och Nooshi Dadgostar säger att hon kommer att prata med dem, även med medlemmarna som var på plats.

– Vi behöver stå upp för vår demokrati nu. Det bygger på hundratusentals människor som engagera sig varje dag, som på ett sådant här möte. Som engagerar sig för alla människor lika värde och det är kärnan i vår demokrati och det ska vi stå upp för varje dag.

Nooshi Dadgostar: ”Det här tystar människor”

Partiledaren menar att händelsen kommer att påverka det offentliga samtalet.

– Det här tystar människor naturligtvis. Det här vill vi inte ha i en demokrati, vi vill ha mycket engagemang.

– Jag vill verkligen skicka en signal till de som har gjort det: Det här ska inte hända någonsin mer och det behöver vi se till.

Kristersson: ”Attack mot hela vår demokrati”

I en kommentar till SVT skriver statsminister Ulf Kristersson (M) att en ”attack mot ett demokratiskt möte är en attack mot hela vår demokrati”.

”Jag har hört av mig till Nooshi Dadgostar och framfört mitt djupaste stöd. Den här typen av vedervärdiga handlingar har ingen plats i vårt fria och öppna samhälle”.

Rikspolischefen Petra Lundh säger att det inträffade är ”helt oacceptabelt”.

– Jag håller med om att det är ett angrepp på demokratin. Det jag vet är att vi har en stor polisinsats på plats och det enda jag kan säga nu är att vi ännu inte har någon gripen i ärendet, säger hon i Aktuellt.

Miljöpartiet: ”Vill skrämma oss”

”Mina tankar är hos de som utsattes i kväll. Högerextrema krafter vill skrämma oss till tystnad, de ska inte lyckas”, skriver Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén på X.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot politiskt evenemang i Gubbängen

Mer i ämnet