Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var Moment teater i Gubbängen som hyrt ut lokalen för mötet som attackerades. Attacken riktades inte mot teatern, men konstnärlige ledaren Andreas Boonstra säger att det är bedrövligt att de framöver måste fråga vad arrangörer har för säkerhet. Foto: SVT

Teaterchefen möttes av polis och ambulans i Gubbängen: ”Kom som en total chock”

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Boonstra är konstnärlig ledare på Moment teater i Gubbängen där ett politiskt möte stormades under onsdagskvällen. Han och hans kollegor är chockade över attacken.

– Man känner sig ledsen och kränkt. Det här har varit vårt hem och vår trygga plats under så lång tid.

Andreas Boonstra, konstnärlig ledare på Moment teater, satt och åt middag när notiserna om en rökbomb på teatern i Gubbängen började dyka upp i hans telefon. Han begav sig till teatern så fort han kunde och på plats möttes han av flera polisbilar och ambulanser.

– Det hela såg väldigt dramatiskt ut, berättar han.

Attack mot politiskt evenemang i Gubbängen

Teaterns lokal var under kvällen uthyrd till Vänsterpartiet i Farsta som tillsammans med Miljöpartiet höll i ett antifascistiskt möte. Enligt tidningen Expo tog sig nazister in och stormade föreläsningen, varpå flera personer fördes till sjukhus.

Enligt Andreas Boonstra har varken han eller hans kollegor upplevt någon hotbild mot teatern tidigare.

– Det kom som en total chock. Det känns som en jobbig ny verklighet att tänka på, att man ska behöva ha vakter för öppna demokratiska möten.

Kommer fortsätta tillåta politiska evenemang i deras lokaler

Moment teater kommer att fortsätta bedriva sin verksamhet på samma sätt som innan attacken. Politiska evenemang är fortfarande välkomna att ta plats i deras lokaler, men teatern kommer att ha ett tydligare säkerhetstänk.

– Det känns enormt beklagligt att ens behöva tänka i de banorna. I framtiden måste vi ha ett annat säkerhetstänk eftersom det finns de här våldsamma elementen i den politiska miljön som inte spelar efter demokratins regler.

Manifestation mot rasism

På lördag planeras en manifestation mot rasistiskt våld att hållas på torget i Gubbängen. Manifestationen arrangeras av Vänsterpartiet och syftet är att visa att de inte accepterar våldet.

– Vi är många som vill stå upp för ett öppet samhälle och det är viktigt att inte låta sig skrämmas till tystnad, för det är det som de här elementen vill, säger Andreas Boonstra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot politiskt evenemang i Gubbängen

Mer i ämnet