Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten Jonas Trolle om attacken mot ett politiskt möte i Gubbängen. Foto: Sandra Tottie/SVT

Experten om attacken i Gubbängen: ”Skapar oro och sprider rädsla”

Uppdaterad
Publicerad

Efter attacken på ett politiskt evenemang som hölls på en teater i Gubbängen i södra Stockholm så fördömer nu Jonas Trolle, chef för Centret mot våldsbejakande extremism agerandet.

– Det är en attack mot demokratin och jag ser väldigt allvarligt på det här.

Det var under ett antifascistiskt möte på Teater Moment som maskerade personer tog sig in och bland annat kastade in en rökbomb i lokalen.

Enligt Jonas Trolle är gårdagens attack inte något nytt fenomen. Han menar att det finns flera liknande exempel där olika extremistiska grupper försökt störa olika typer av demokratiska samtal och evenemang.

Attack mot politiskt evenemang i Gubbängen

– Det är ett modus att störa den demokratiska ordningen genom att gå in och sabotera ett möte. Det skapar oro och sprider rädsla och hämmar ett samtal och möjligheten att uttrycka sina demokratiska fria rättigheter.

De som genomför attacker mot exempelvis politiska evenemang är, enligt Jonas Trolle personer som anser att den demokratiska vägen för att förändra samhället inte är deras väg, utan istället anser att våld är legitimt.

– Det bidrar till en ytterligare polarisering och det kan också bidra till att andra ser sig tvungna till att ta till mer våldsamma aktioner, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot politiskt evenemang i Gubbängen

Mer i ämnet