Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Långtidsarbetslösheten ökar och kritiken från kommunerna växer – arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i Agenda. Foto: SVT

Nordmark (S): ”Blir upprörd över att höra att det inte fungerar”

Uppdaterad
Publicerad

I höst räknar Arbetsförmedlingen med att 200 000 svenskar kommer vara långtidsarbetslösa.

Flera kommuner menar att de privata aktörerna inte klarar av att ordna jobb till arbetslösa och vill själva hjälpa till – men hittills har alla fått nej.

– Det jag noterar är att man upplever att Arbetsförmedlingen dragit sig tillbaka, och så ska det inte vara, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

I reformeringen av Arbetsförmedlingen är det numera fristående aktörer som ska sköta själva arbetsförmedlandet. Men flera kommuner har riktat kritik mot att aktörerna inte levererar, bland dem Ovanåker som menar att kostnaderna skjutit i höjden sedan Arbetsförmedlingen lämnade kommunen.

– Vi ska inte ha dåliga aktörer i något system. Jag blir väldigt upprörd över att höra att det inte fungerar, för det ska det göra, säger Eva Nordmark.

Kommuner får nej trots förslag till regeringen

Samtidigt har de kommuner som själva ansökt om att få vara med som ett alternativ till leverantör fått nej av Arbetsförmedlingen. Detta trots att en utredning som lämnats till regeringen föreslagit att även kommuner ska få konkurrera med de privata alternativen.

– De har fått nej så här långt. Det jag och regeringen vill säkerställa är att vi får en mer fungerande arbetsmarknadspolitik där vi har en mångfald av aktörer, där kommunerna spelar en viktig roll, där ideella aktörer också gör det så att vi har många verktyg för att lösa den här situationen, säger Nordmark.

Har sett både bra och dåliga exempel

Hon säger att hon sett både bra och dåliga exempel på hur förmedlingen av arbete fungerar i kommuner sedan reformeringen.

– Det jag noterar är att man upplever att Arbetsförmedlingen dragit sig tillbaka, och så ska det inte vara. Det vi har gjort från regerings sida är att vi styr Arbetsförmedlingen mot att också säkra de här projekten, att samverkan måste fungera lokalt. Det är helt centralt, säger Nordmark.

Se hela Agenda i SVT Play här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer