Karlshamns kommun protesterar mot överklagan gällande planerna på en egen arbetsförmedling. Foto: Towe Olsson/SVT

Kommunen protesterar mot överklagan om egen arbetsförmedling

Publicerad

Karlshamns kommun menar att de har lagen på sin sida när de vill starta en egen arbetsförmedling. Samtidigt medger kommunen att det kan finns problematik kring konkurrensen med privata aktörer.

När det i början av året blev känt att Karlshamns kommun – som första kommun i Sverige – ville bli leverantör hos den statliga arbetsförmedlingen gällande matchningstjänsten Rusta och matcha, blev det protester från de privata aktörerna.

Flera jobbmatchningstjänster slog larm om att det skulle betyda slutet för dem i Karlshamn, detta då kommunens ansökan i praktiken innebär att de vill driva en egen arbetsförmedling.

Kommunen medgav att de ville tjäna pengar på konceptet och därmed minska det ekonomiska underskottet, men framhöll att det är viktigt för dem att få ut människor i arbete.

Det hela överklagades av en privatperson som anser att kommunens planer strider mot kommunallagen.

Kommunen: Lämpligheten är ifrågasatt

Kommunen har nu gett sin syn på saken i ett yttrande till Förvaltningsrätten i Växjö.

Karlshamns kommun menar att de har lagen på sin sida, men medger att det kan finnas en viss problematik kring konkurrens med privata aktörer.

”När det gäller lämplighet, skälighet och ändamålsenlighet av kommuners verksamhet på arbetsmarknadsområdet finns det argument såväl för som emot”, skriver kommunen i sitt yttrande.

Nu är det upp till förvaltningsrätten att bestämma om saken ska prövas rättsligt eller inte.

Ansökan fick nej

Som SVT tidigare har rapporterat har kommunen fått nej på sin ansökan om att bli leverantör hos Arbetsförmedlingen, detta då de inte fyllt i ansökan på rätt sätt.

Karlshamns kommun har i nuläget inte bestämt sig för om de ska göra en ny ansökan, utan inväntar besked från förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.