Foto: SVT

Planer på ny gasledning går vidare trots bakslag i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Delar av konsortiet bakom Nord Stream 2 upplöses efter beslut i den polska konkurrensmyndigheten. Men det påverkar inte besutet att lämna in en ansökan till regeringen om att få dra ytterligare en ledning genom svensk ekonomisk zon, säger Nord Stream 2 till SVT Nyheter.

– Vi kommer att lämna in ansökan som planerat, säger Lars O Grönstedt till SVT Nyheter. Det här är främst en ägarfråga som rör finansieringen, fortästter han.

Nord Stream 2 ägs till större delen av ryska Gazprom, där majoritetsägaren är den ryska staten. De övriga ägarna var olika europeiska energibolag från Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Schweitz. Det polska konkurrensverket kan enligt polska lagar stoppa företag verksamma i Polen från att vara del av projekt som man anser skulle leda till kartellbildning och minska konkurrensen.

Rysk gasledning i Östersjön

Fortsätter som vanligt

Planen på Nord Stream 2 är att fortsätta jobba som vanligt och man har för avsikt att lämna in sin ansökan till Narturvårdsverket som är ansvarig myndighet under hösten.

Tidigare har röster höjts mot att dra ytterligare en gasledning genom Östersjön. I juni gick Moderaterna och Liberalerna ut och uttalade sig emot planerna. Nu ligger frågan på den röd-gröna regeringens bord. Den första ledningen godkändes av den sittande Alliansregeringen där delar av den nu alltså gjort tvärt om och är mycket kritiska till ytterligare en ledning.

Projektet har även varit uppe på EU-nivå där energikommissionären uttalat sig kritiskt mot Nord Stream 2 av konkurrensmässiga skäl.

Hamnen i Slite

Blir projektet av vill Nord Stream 2 åter använda sig av hamnen i Slite för att kunna bygga sin ledning. Sist bekostade man renoveringen av hamnen och använde ett stort område för att förvara de rör som ledningen byggs av. Att hamnen i Slite på Gotland skulle användas har mötts av stor oro hos många säkerhetspolitiska bedömare. Samtidigt är ortsbefolkningen och lokalpolitikerna positiva till att hyra ut hamnen då man ser både arbetstillfällen och pengar i Nord Stream 2:s närvaro.

Vad är Nord Stream 2

– Nord Stream 2 är en naturgasledning som ska gå mellan Ryssland och Tyskland. Tanken är att ledningen ska gå bredvid den redan existerande Nord Stream.

– Nord Stream har ägts fram till nu av ett schweizregistrerat konsortium. Huvudägare är ryska Gazprom (50%) där den ryska staten är majoritetsägare.

– Ledningen är 120 mil lång och planeras gå genom ryskt, finskt, svenskt, danskt och tyskt vatten. Därför behövs ett godkännande från respektive stat. Tyskland har redan godkänt.

– För att kunna genomföra arbetet behövs tillgång till hamnar kring Östersjön.

– Arbetet planeras vara klart 2019.

Källa: Nord Stream 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet