Riksdagens nya talman Andreas Norlén bjuder in till samtal om regeringsmakten. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Norlén: ”Viktigt att ta av partiglasögonen”

Uppdaterad
Publicerad

En talman måste ”gå upp” tidigt och ta av sig ”partiglasögonen” om Sverige ska få en ny stabil regering. Det sade riksdagens nya talman Andreas Norlén när han frågades ut i SVT:s Aktuellt kring rollen att leda de tuffa regeringssamtalen.

Andreas Norlén har hållit en en första talmansrunda med riksdagens åtta partiledare. Nu är det dag för runda två i samtalen om hur en kommande regeringsbildningen ska se ut.

Enligt Norlén ska man vara försiktigt med att lägga allt för stora förväntningar på vad en talman kan uträtta och poängterar vikten av att agera opartisk trots sin partibeteckning.

Regeringsbildningen

– Det är viktigt tycker jag när man går in i tallmansrollen att man är hela riksdagens talman. Det innebär efter förmåga att leda dessa samtal med opartiskhet och utan partiglasögon, säger Andreas Norlén till SVT Nyheter, som för närvarande är tjänstledig från sin plats som riksdagsledamot för Moderaterna.

Är beredd på flera samtalsrundor

Angående det låsta parlamentariska läget anser Norlén att samtalsklimatet mellan partiledarna är avgörande om en ny regering kan ta vid och att processen kan ta fler än en talmansrunda.

– Beroende på vad partiledarna svarar kan nästa steg vara att bjuda in till en ny samtalsrunda. För då har jag hört alla en gång, och kan göra vissa slutsatser och det kan det ge upphov till en nya frågor och en ny runda.

På frågan om det kommer att krävas att få igenom en budget för att släppas fram som ett regeringsalternativ har Norlén inte bestämt vad han anser.

– Det är en fråga som jag vill stämma av först med partiledarna under talmansdiskussionerna, säger Norlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet