Barn i åldern 4–15 år och kvinnor är bäst på att använda bilbälte, enligt NTF:s undersökning. Foto: Mark Earthy/TT arkiv

Norrbottningar sämst på att använda bilbälte

Publicerad

Norrbottningar är sämst i landet på att använda bilbälte, skriver Vi Bilägare som hänvisar till en undersökning från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF).

Endast 89 procent av förarna och 85 procent av passagerarna i Norrbottens län använde bilbälte i samband med observationer som genomfördes under hösten 2020.

Bäst i landet är boende i Stockholms och Hallands län, med 99 procent av förarna och passagerarna som använder bälte. På delad tredje plats kommer boende i Jönköpings, Uppsala och Skåne län, med 98 procent av passagerarna och förarna. Näst sämst är Kronobergs län med 92 procent av förarna och 96 procent av passagerarna.

Den totala bältesanvändningen i landet ligger på 96 procent. Män är sämre än kvinnor på att använda bilbälte, skriver tidningen.

NTF genomförde 350 000 observationer i samtliga av landets kommuner under tre veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer