Norrlands äldsta boplats funnen

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologiska utgrävningar visar att det levde människor i Norrbotten under den äldre stenåldern för 10.000 år sedan. Området befolkades så fort inlandsisen dragit sig undan.

-Vi har grävt ut en boplats mellan Kangos och Hukanmaa i Pajala kommun. Den är cirka 9.900 gammal och förmodligen den äldsta boplats som hittills hittats i Norrland, säger arkeologen Olof Östlund vid Norrbottens museum.

Boplatsen, men inte dess ålder, är känd sedan 1993 då Riksantikvarieämbetets fornminnesinventering utfördes i området.

Jakt och fiske

Utgrävningarna gjordes förra året inför Vägverkets planerade vägbreddning.

-Vi grävde för att få en datering och en uppfattning om boplatsens storlek, förklarar Olof Östlund.

Boplatsen användes troligtvis för jakt och fiske under väldigt kort tid. Ben från både ren och gädda har hittats.

-Det var inte frågan om några jordbrukare utan om jakt- och samlarfolk.

Eldstad

Någon form av tillagning av ren och gädda har skett i en eldstadsliknande grop. Runt eldstaden har redskap tillverkats och det har skett en bearbetning av kvarts och skiffer.

Dateringen av renben har gjorts genom kol 14-metoden. Nyligen fick museet svaret på en andra datering som bekräftar den första. Dateringarna har gjorts av Tandemlaboratoriet i Uppsala och visar att fynden är cirka 10.000 år gamla.

-Utifrån vad vi vet tror vi att människorna som först koloniserade Norrbotten efter isen kom från väster och norr, framförallt från Nordnorge.

Nära iskanten

De äldsta boplatserna som är kända i norra Skandinavien finns i Nordnorge.

-De är mellan 10.000 och 11.000 år gamla.

Fyndet kan ses som en bekräftelse på de senaste teorierna om hur inlandsisen smälte bort. Längst upp i norra Skandinavien drog sig isen undan söderut, först från kusten i Nordnorge och sedan successivt söderöver.

Boplatsen vid Kangos kan ha legat nära iskanten och några mil ovanför den sötvattensjö som Östersjön då var. Den ligger cirka 230 meter över högsta kustlinjen.

Tidig kolonisering

I området har det registrerats flera forn- och kulturlämningar i form av fångstgropar, boplatser, kokgropar och tjärdalar. Många av dem tros vara av yngre datum, men några beräknas kunna vara från den äldsta stenåldern.

-Mycket arbete återstår att göra i området och det kommer vi nu att söka pengar för.

Dateringarna från boplatsen utanför Kangos visar på en mycket tidig kolonisering av Norrbotten efter inlandsisen, både av växter, djur och människor. Sedan förut finns bara en till åldern jämförbar boplats i Norrbotten. Den ligger vid sjön Dumpokjauratj i Arjeplogs kommun och är 9.800 år gammal. Man har också hittat flera rödockragravar i Norrbotten som daterats till cirka 5.000 år före Kristus.

-I hela Norrland finns mycket kvar att upptäcka. Kangos är en fantastisk bit i ett nyupptäckt spännande pussel, säger Olof Östlund.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.