Skärgårdsgruppen Kallskär Foto: SVT

Riskkapitalist fick dispens för hus

Uppdaterad
Publicerad

I Norrtälje kommun har ett strandskyddsbeslut väckt protester. Kommunen beslutade att ge riskkapitalisten Harald Mix strandskyddsdispens för att bygga ett antal hus på den lilla skärgårdsgruppen Kallskär i Stockholms ytterskärgård.

Kallskär var ett sommarparadis för kajakpaddlare och seglare redan på 50-talet.

För 25 miljoner kronor köpte Harald Mix en del av ögruppen 2010. I somras beslutade kommunens byggnadsnämnd att ge dispens till Harald Mix att riva de fem små hus och bodar som står där i dag och ersätta dem med flera bostadshus, bodar, förråd och en brygganläggning. Dock sade kommunen nej till en 29 kvadratmeter stor bastu.

Grannar och skärgårdsboende har protesterat och lämnat protestlistor till kommunen. Även Roslagens Naturskyddsförening har ifrågasatt beslutet.

–Det kommer att se ut som en konferensanläggning när det är klart. Det ser jättefint ut för dem som bor där men det hindrar dem som vill njuta av skärgårdsnaturen och som kommer med båt eller kajak. Säger man ja till Kallskär kan man inte säga nej til någonting annat, eftersom det är ett extremt läge, det är en extremt känslig miljö och det är en massa människor som använder den här fantastiska ön och som påverkas av exploateringen, säger Per Bengtson, ordförande för Roslagens Naturskyddsförening.

”För restriktiv”
Men Norrtäljes politiska ledning tycker tvärtom att lagen borde luckras upp än mer när det gäller strandskyddet. I de borgerliga partiernas politiska program för valet 2010 fanns till och med en punkt som sade att man ska öppna för strandnära bebyggelse.

–Som lagen är i dag fungerar den inte, den är alldeles för restriktiv, säger Norrtäljes kommunalråd Kjell Jansson (M).

–Vi har över 300 mil stränder i Norrtälje. Vi tycker att det är högst skäligt att vi får komma fram med lite exploateringar, säger han.

Kjell Jansson tycker att länstyrelsen är alldeles för tuff när det gäller omprövningar.

– Vill vi ha en levande skärgård eller vill vi ha ett Skansen i skärgården? säger han.

”Underlättar rörligt friluftsliv”
Harald Mix ställer inte upp för en intervju men han skriver i ett mejl att de befintliga byggnaderna ”saknar kulturhistoriskt värde” och att nybyggnationen är ”landskapsanpassad”.

Han skriver också att den tänkta nybyggnationen kommer att underlätta för det rörliga friluftslivet.

Harald Mix, som räknas som en av Sveriges rikaste personer, är vd och grundare av riskkapitalbolaget Altor. Bolaget är bland annat känt för att vara ägare till båttillverkaren Nimbus som i juli i år gick i konkurs. Andra bolag i portföljen är Apoteket Hjärtat, finansbolaget Carnegie och IT-tillbörsfirman Dustin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer