Liberalerna fortsätter ligga lågt i opinionen trots partiets förhoppningar när Nyamko Sabuni tog över som partiledare. Foto: Jessica Gow/TT

Liberalernas kris fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna skulle åka ur riksdagen om det var val idag, och stödet från glesbygdsväljare har mer än halverats sedan förra hösten. I övrigt är det en avvaktande väljarkår, konstaterar opinionsmätningsföretaget Novus i en undersökning gjord för SVT.

Väljarkåren är avvaktande och stödet för de politiska partierna är i stort sett oförändrat sedan förra SVT Novus undersökning i september.

Inga av de förändringar som skett sedan förra undersökingen är statistiskt säkerställda.

– Vi kunde notera en stor förändring efter sommaren i undersökningen i september, kopplat till den ökade brottsrapporteringen. Den reaktionen kvarstår och nu väntar väljarna på politiska lösningar, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT Nyheter.

Liberalerna under spärren

Liberalerna har fortsatt problem, och med sina 3,7 procent skulle partiet åka ur riksdagen om det var val idag.

Partiet har visst stöd i storstäder (5,7 %) och större städer (4,2 %).  Stödet i resten av landet, där en betydande del av väljarna bor, är idag nere på 1,5 procent. Detta är mer än en halvering jämfört med samma tid förra året (3,2 %), en statistiskt säkerställd minskning.

Hur ska Liberalerna göra för att bli ett parti för hela landet?

– Det enda man kan göra är att lyssna på människor i hela landet och se till att svara på de frågor man har och de problem och utmaningar som finns, säger Juno Blom, partisekreterare Liberalerna.

Under sommaren valde Liberalerna ny partiledare, men trots det har partiet inte lyft nämnvärt och någon ”Sabuni-effekt” har inte infunnit sig.

– Vi står nu inför ett landsmöte och det är där någonstans som det blir starten på det nya. Så även om det aldrig är roligt att se de här siffrorna så tänker jag nu att det viktigaste för oss nu, är inte att göra kortsiktiga utspel. Utan det handlar om att sitta still i båten och svara på de samhällsproblem och forma den politik som våra väljare känner att de är i behov av, säger Juno Blom.

S störst, SD och M delad tvåa

Största parti är Socialdemokraterna med 25,8 procent, följt av Sverigedemokraterna och Moderaterna på 20,5 procent respektive 19,5 procent. Men att SD är större än M är fortfarande inte statistiskt säkerställt. Sverigedemokraterna ligger idag tre procentenheter över valresultatet förra hösten.

Miljöpartiet ligger nu på 5 procent, vilket är 0,6 procentenheter över valresultatet. Vänsterpartiets stöd ligger på 8,4 procent, och det är den lägsta nivån sedan januari 2019. V tappar enligt mätningen väljare i princip uteslutande till S.

Resultat / så gjordes undersökningen

Resultat:

M   19,5 (-0,9)

L   3,7 (+0,2)

C   8,5 (+0,5)

KD   7,0 (+0,2)

S    25,8 (+1,1)

V   8,4 (-0,8)

MP   5,0 (+0,1)

SD   20.5 (-0,2)

Annat   1,6 (-0,2)

Osäkra   6,3

Det är 3 745 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som svarat 53 procent av det totala antalet tillfrågade som var 7 968 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.