Novus: Kraftigt ökat väljarstöd för Vänsterpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet når det högsta stödet någonsin i SVT/Novus väljarbarometer, enligt en ny partisympatiundersökning. Samtidigt återtar Sverigedemokraterna positionen som Sveriges andra största parti.

Vänsterpartiet valde i juni att gå fram med en misstroendeomröstning mot regeringen, vilket resulterade i att den först blev avsatt för att sedan åter röstas fram, efter att Centerpartiet backade om förslaget om fri hyressättning på nyproduktion. 

V får 13,3 procent

Initiativet tycks ha gett resultat även sett till väljarstöd och i SVT/Novus senaste partisympatiundersökning har Vänsterpartiet ökat till 13,3 procent. Partiet står för undersökningens enda statistiskt säkerställda förändring och stödet är det högsta V någonsin har fått i en SVT/Novus-undersökning, sedan mätningarna började år 2006. För att hitta liknande siffror historiskt får man gå tillbaka över 20 år i tiden till perioden då Gudrun Schyman var partiledare.

– Jag tror att det finns en stark uppskattning för att Vänsterpartiet stoppade hyreshöjningen för tre miljoner människor som den här marknadshyrareformen skulle ha inneburit. Jag uppfattar det som att det finns många tecken på att det går bra för Vänsterpartiet, säger partisekreterare Aron Etzler (V).

Han nämner till exempel partiets starka medlemstillströmning. Sedan den 1 juni har partiet fått in över 4 800 nya medlemsansökningar.

Centerpartiet, vars väljarstöd sjönk i samband med regeringskrisen enligt SVT/Novus, har nu återhämtat sig något. I dag uppger 8,9 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag. Förändringen är dock inom felmarginalen.

– Regeringskrisen har inneburit en stor osäkerhet även hos våra väljare. Men sedan bidrog vi till en ny regeringslösning och nu har vi det näst högsta stödet i Novus mätningar på två år, säger partisekreterare Michael Arthursson (C). 

S har tappat mest

Stödet för Sverigedemokraterna har ökat i undersökningen, medan det för Moderaterna har minskat. Förändringarna för de båda partierna är inte statistiskt säkerställda, men innebär att Sverigedemokraterna nu återtar platsen som Sveriges näst största parti för första gången sedan början av förra året. 

– Det är mycket glädjande siffror. Vi får ett gott gensvar på våra lösningar på dagens många samhällsproblem, säger vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson (SD). 

Socialdemokraterna har tappat mest av alla partier och har nu ett stöd på 23,8 procent, men förändringen är inte statistiskt säkerställd. 

Så gjordes undersökningen

Det är 2 480 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post under perioden 19–26 juli 2021.

Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen.

Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 49 procent av det totala antalet tillfrågade som var 4 848 personer.

Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 4 863 personer tillfrågats i undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.