Vilka röstar på vilket parti? Här är en sammanfattning av senaste Novusundersökningen. Foto: TT

Novus: S lockar unga kvinnor, SD medelålders män

Publicerad

Socialdemokraterna lockar kvinnliga väljare, men Sverigedemokraterna är det största partiet bland medelålders män. Det visar den senaste partisympatiundersökningen från SVT/Novus. 

– Många väljare har kanske växt upp med oss, säger Richard Jomshof, partisekreterare för Sverigedemokraterna.

Det är små rörelser i opinionsstöd mellan partierna just nu. Ingen förändring i SVT/Novus väljarundersökning för juni månad är statistiskt säkerställd.

Socialdemokraterna är fortsatt största parti, följt av Moderaterna och Sverigedemokraterna. Både Kristdemokraterna och Miljöpartiet ligger ovanför fyraprocentsspärren, men för Liberalerna ser det tuffare ut. Partiet har ett väljarstöd på 2,3 procent.

Stora skillnader

Tittar man närmare på siffrorna ser man stora skillnad mellan vilka partier som är mest populära bland kvinnor och män. 

– Bland män står det i princip och väger mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna. Det är så pass små skillnader att det är inom felmarginalen. Bland kvinnor är Socialdemokraterna det starkaste partiet, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Vilka röstar på vilket parti? Här är en sammanfattning av senaste Novusundersökningen

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof tror att hans parti fortfarande främst förknippas med frågor som i högre grad lockar manliga väljare. 

– Jag kan tänka mig att män överlag kanske värderar invandring och kriminalpolitik lite hårdare och sätter frågorna något högre än vad många kvinnor gör, säger han. 

Förändrats genom tiden

Socialdemokraterna är fortsatt största parti bland de äldsta väljarna. Men Sverigedemokraterna är det parti som lockar flest män mellan 50-64 år. 

– Tidigare var vi vana vid att Socialdemokraterna var det absolut dominerande partiet när det gäller 50 plus. Men det är inte så längre. Där har Sverigedemokraterna tagit ganska mycket positioner under den senare tiden, säger Torbjörn Sjöström på Novus.   

Socialdemokraterna kommenterar den utvecklingen i ett skriftligt svar från partisekreterare Lena Rådström Baastad: 

“I takt med att vi blir fler äldre blir frågor som pensioner och äldreomsorg allt mer centrala i den politiska debatten och det är också där vi gör stora satsningar.”

Richard Jomshof tror att en förklaring till att fler medelålders män i dag sympatiserar med Sverigedemokraterna är att de som följt partiet över tid helt enkelt har blivit äldre.

– Många väljare har kanske växt upp med oss. Jag har själv varit med i partiet i drygt 20 år, och suttit i riksdagen sedan 2010. Många väljare har nog varit med hela resan, säger han. 

Det är 4 925 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post under perioden 3 maj – 6 juni 2021.

Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen.

Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 48 procent av det totala antalet tillfrågade som var 9 471 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.