SVT/Novus: Sämsta siffran för KD sedan 2018

Uppdaterad
Publicerad

Den nedåtgående trenden för Kristdemokraterna håller i sig. I Novus senaste partisympatiundersökning får partiet 4,6 procent av väljarstödet – det sämsta resultatet på 2,5 år.

– De är ett av de partier som riskerar att åka ut om det var val i dag, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

KD gick framåt med 6,3 procent av rösterna i valet 2018. De höga opinionssiffrorna höll i sig under 2019 och i april samma år gjorde partiet en toppnotering med drygt 11,5 procent av väljarstödet.

Sedan dess har mycket hänt. Coronapandemin har tagit över den politiska debatten och trots hård kritik mot regeringens coronaåtgärder har inte KD lyckats nå fram i opinionen.

Nu får partiet sitt sämsta resultat i en Novus-mätning sedan augusti 2018.

Inte säkert över spärren

Enligt Novus senaste partisympatiundersökning hamnar KD på 4,6 procent – en minskning med 0,8 procentenheter sedan mätningen i december. Resultatet innebär att det inte längre går att säga säkert att partiet ligger över fyraprocentspärren.

– De sällar sig till L och MP och är just nu ett av de partier som riskerar att åka ut om det var val i dag, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Resultatet är fortfarande inom den statistiska felmarginalen, vilket gör att man inte kan dra några slutsatser om partiets framtid. De senaste månadernas mätningar visar dock på en tydlig nedåtgående trend.

KD: Mycket högt förtroende för Ebba

Även Peter Kullgren, partisekreterare i KD, tror att coronapandemin haft en betydande effekt på opinionen.

– KD har varit en konstruktiv part till regeringen under den här pandemin. Det kanske inte har varit det mest publikfriande arbetssättet, men jag är övertygad om att det kommer löna sig, säger han.

2020 har bjudit på en hel del negativ publicitet för partiet. Partiledaren Ebba Busch hamnade i blåsväder efter att hon deltog i en fest utan tillräckliga försiktighetsåtgärder. Hennes uppmärksammade hus-affär har också lett till debatt.

Vilken påverkan har det haft?

– Det är klart att vi hade önskat att fler intervjuer handlat om politik. Men Ebba har ett fortsatt mycket högt förtroende bland väljarna, säger Peter Kullgren.

SD och S går framåt

Även för övriga partier ligger förändringen från föregående månad inom den statistiska felmarginalen, men det är tydligt att landets mindre riksdagspartier har svårt att locka väljare.

Miljöpartiet väger på fyraprocentsspärren och Liberalerna får sitt lägsta stöd någonsin i en Novusundersökning: 2,6 procent.

Sverigedemokraterna återhämtar sig efter tappet i december och ligger nu på samma nivåer som i höstas med 19,4 procent.

S ökar för andra månaden i rad och ligger nu på 28,5 procent.

Så gick Novus-mätningen till

Det är 2 935 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen.

Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat.

Totalt utgör de som inte svarat 47 procent av det totala antalet tillfrågade som var 5 585 personer.

Inga förändringar i Novus-mätningen är statistiskt säkerställda.

Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 2 715 personer svarat på undersökningen och att 2 935 personer tillfrågats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.