Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem vill Centerpartiets kontra Vänsterpartiets väljare se som statsminister? Se SVT:s grafik baserat på Novusundersökningen. Foto: SVT GrafikVisa alla (2)
Visa alla (2)

Novus: Varannan svensk vill se Magdalena Andersson (S) som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av svenskarna vill se Magdalena Andersson (S) som ny statsminister, visar en ny Novusundersökning. Hon är mest populär bland vänsterväljare, men föredras även av de flesta C-sympatisörer.

I mätningen, som genomförts av Novus på uppdrag av SVT Nyheter, har 1 080 svenskar blivit intervjuade. 50 procent ställer sig bakom Magdalena Andersson som ny statsminister. 40 procent vill se moderatledaren Ulf Kristersson på posten och 10 procent svarar att de inte vet vem de vill se på posten.

De allra flesta S, V och MP-sympatisörer svarar att de helst vill att Magdalena Andersson tar över som statsminister efter Stefan Löfven. För M och KD-väljare är Ulf Kristersson det överlägset mest populära valet.

Bland sverigedemokratiska väljare är uppfattningarna mer blandade. Tre fjärdedelar vill helst se Kristersson som statsminister, 13 procent är osäkra.

– Som det ser ut nu lutar svenskarna mot Magdalena Andersson, men det är inte helt solklart. Det visar hur splittrad väljarkåren är. Det finns en tydlig höger- och vänstersyn kring valet av statsministerkandidat, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT Nyheter.

C-väljare splittrade

De centerpartistiska sympatisörerna står ut som de mest splittrade i frågan kring vem som ska ta över statsministerposten. 62 procent av dessa vill ha Magdalena Andersson, men 28 procent uppger att de inte vet vem de föredrar mellan henne och Ulf Kristersson.

Endast tio procent av C-sympatisörerna slår fast att de vill ha Ulf Kristersson som statsminister.

Antalet L-väljare så pass få att det inte går att dra en klar slutsats kring vilken kandidat de föredrar. Dessa ser dock ut att luta åt Kristersson, enligt Novus.

Låg osäkerhet

Totalt uppgav tio procent av de tillfrågade i undersökningen att de inte vet vem de helst ser som statsminister, Kristersson eller Andersson.

– Jag tycker att andelen osäkra faktiskt var ganska låg. Svenskarna tycker ändå att de har en bild av båda kandidaterna, säger Torbjörn Sjöström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förhandlingar och eventuella talmansrundor. Se stegen på vägen till en ny statsminister. Foto: Adam Ihse/Stina Stjernkvist, TT.

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT Nyheter.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1080 intervjuer bland svenska folken inom åldern 18 – 79 år den 4-9 november 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer