”Att sjukvården fortfarande är på topp och att lag och ordning inte har rusat i höjden efter sommarens brottsvåg kan vara förvånande”, säger Torbjörn Sjöström, vd Novus, om den senaste undersökningen om vilka politiska frågor väljarna anser är viktigast. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Novus: Sjukvården väljarnas viktigaste fråga

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården fortsätter att vara den viktigaste frågan för väljarna, men den sjunker i betydelse. Det visar Novus senaste mätning. Det som sticker ut i undersökningen är att nästan alla frågor tappar i viktighet bland väljarna – något som enligt Novus kan bero på en låg tilltro till det politiska ledarskapet.

Det är små förändringar i Novus senaste mätning som undersökt vilka politiska frågor som väljarna tycker är viktigast. Sjukvården är kvar i topp, följt av integration och migration.

Lag och ordning rankas som trea och har gått om skola och utbildning, medan miljö och klimat tappat rejält – den värderas nu som den femte viktigaste frågan.

– En sommar i Sverige utan rekordvärme men med många rapporterade våldsbrott är sannolikt orsaken till detta, säger Novus vd Torbjörn Sjöström

Miljö och klimat tappar

Av de fem frågor som väljarna värderar högst är det bara lag och ordning som inte förlorat i viktighet. Sjukvården har tappat sex procentenheter sedan förra mätningen i juni – mest tappar miljö och klimatfrågan med hela nio procentenheter.

– Att nästan alla frågor tappar i viktighet kan orsakas av en minskad tilltro till politiken som verktyg för att lösa problemen och en låg tilltro till det politiska ledarskapet, säger Torbjörn Sjöström.

Sjukvården är fortsättningsvis den viktigaste politiska frågan bland väljarna jämfört med den tidigare mätningen. Foto: SVT Grafik

Politiska ledarskapet otryggt

Novus har också undersökt hur trygga väljarna känner sig med det politiska ledarskapet. Bara fyra procent av de tillfrågade uppger att de känner sig mycket trygga med det politiska ledarskapet, medan hela 28 procent uppger att de känner sig mycket otrygga.

– Litar man inte på det politiska ledarskapet kan även viktigheten i politiska frågor sjunka. Inte för att frågorna är mindre viktiga, utan för att tilltron till politikens möjlighet att lösa dem sjunker, säger Torbjörn Sjöström.

Närmare 30 procent känner sig mycket otrygg med det politiska ledarskapet i Sverige i dag, enligt den senaste undersökningen från Novus. De övriga 4 procenten uppgav "vet ej" på frågan. Foto: SVT Grafik

Här är väljarnas viktigaste politiska frågor (förändring i procentenheter sedan förra mätningen)

 • Sjukvården: 57 procent (-6)
 • Integration/Invandring: 51 procent (-2)
 • Lag och ordning: 50 procent (0)
 • Skola och utbildning: 48 procent (-4)
 • Miljö och klimat: 36 procent (-9)
 • Äldreomsorg: 35 procent (-10)
 • Landets ekonomi: 31 procent (-1)
 • Pensioner: 27 procent (-5)
 • Jobb/sysselsättning: 26 procent (-3)
 • Skatter: 19 procent (+1)

Undersökningen är genomförd 5-11 september 2019 i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt har 1000 intervjuer genomförts.

Frågorna som ställdes:

Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?

I vilken omfattning känner du dig trygg med det politiska ledarskapet i Sverige idag?

 • Mycket trygg
 • Ganska trygg
 • Ganska otrygg
 • Mycket otrygg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.