NTF: Livsfarligt att cykla med musik i hörlurarna

Uppdaterad
Publicerad

I flera länder är det förbjudet att använda hörlurar eller öronsnäckor när man cyklar.

Nu lyfts frågan om ett förbud även i Sverige.

– Cykling och hörlurar hör inte ihop. Du hör inte omgivningen, det är svårt att uppfatta risksituationer och man tappar fokus på cyklingen, säger Marie Nordén, generalsekreterare på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF).

Förra året avled 34 cyklister i trafiken, en kraftig ökning från 14 året dessförinnan.

Det finns däremot ingen tillförlitlig statistik över hur många cyklister som skadats eller dödats i trafiken när de använt lurar eller snäckor.

Eventuell lagstiftning

Men i exempelvis England har det blivit en diskussion kring cyklisters beteende, efter att sex cyklister med hörlurar omkommit under en tvåveckorsperiod.

– När detta skördar dödsoffer är det klart det blir debatt. Om vi ser att det här är ett växande problem finns det anledning att fundera över en eventuell lagstiftning, säger Marie Nordén till SVT Nyheter.

En tidigare undersökning från ett svenskt försäkringsbolag, visar att närmare hälften av de unga har lurar eller snäckor när de cyklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.