Grönkål blir alltmer populärt i Sverige, det som både snacks, tillbehör och dryck. Foto: TT

Nu är det coolt med grönkål

Publicerad

Trendmedvetna amerikaner har länge mumsat i sig ”kale” – grönkål. Nu har även svenskarna börjat få upp ögonen för denna hälsosamma vitaminbomb.

– Det har verkligen blivit i ropet, säger Henrik Jacobsen på Sydgrönt.

Grönkålen har kanske främst varit känd som det traditionella pyntet kring julskinkan. Men efter att ha hyllats av allt från tv-kockar till filmstjärnor har det nu blivit inne med kål – något som även märks i svenska butiker.

– Alldeles nyligen såg jag den för första gången utanför julsäsongen i min Konsumbutik. Det är ett tecken i tiden, en trend från Kalifornien som framförallt drivs för att den är så hälsosam, säger Lennart Wallander på matreklambyrån Food & Friends.

Grönkål som chips och dryck

Full av antioxidanter och vitaminer har grönkålen många användningsområden som tillbehör, snacks eller dryck.

– Det som är kul är att det går att göra så mycket olika saker, dels bara fräsa upp det som en wok men det går även att göra så pass udda saker som grönkålschips, säger Lennart Wallander på Food och Friends.

Hos odlarkooperativet Sydgrönt märker man av den ökade efterfrågan. Henrik Jacobsen, produktansvarig för grönkål, uppskattar att försäljningen har fördubblats de senaste åren.

– Vår försäljning av grönkål har framförallt ökat de sista två åren. Vi säljer grönkål tidigare på hösten och det finns ett liv för den även efter jul, säger han.

Sålde slut på svensk kål

Färsk svensk grönkål finns dock inte att få tag på året om, vilket gör att grönkålsfantasterna då får nöja sig med importerad eller fryst kål. Sydgrönt sålde slut på det sista lagret i helgen och gör nu ett grönkålsuppehåll till början av september. Men efterfrågan kommer att finnas kvar, tror Henrik Jacobsen.

– Jag tror att det kommer att fortsätta öka. Kål är kanske inte den roligaste grejen i sig, men folk har nog upptäckt att det är godare än vad man tror, säger han.

Fakta: Grönkål

* Grönkål är en av de mest hälsosamma grönsakerna, rik på vitaminer, järn, kalcium och antioxidanter.

* Det är en av de köksväxter som odlats längst i Norden.

* För 100 gram grönkål är näringsinnehållet bland annat 209 kJ, 50 kcal, 3,3 gram protein, 0,7 gram fett, 5,7 gram kolhydrater, 3,8 gram fibrer, 0 gram salt, 120 mg C-vitamin, 5,4 mg E-vitamin, 1,70 mg järn, 157 mg kalcium, 530 mg kalium.

Källa: Livsmedelsverket, Gurresta trädgård (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.