Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rymdskribenten Miranda Jäderling om hur du bäst tittar på solförmörkelsen i klippet. Foto: Andrew Rush/AP/TT & SVT

Idag är solförmörkelse synlig i landet: ”Som att solen går i moln”

Uppdaterad
Publicerad

Idag, runt lunchtid, kommer det bli lite mörkare än vanligt. Det är nämligen så att månen kommer att täcka omkring hälften av solen, vilket skapar en partiell solförmörkelse.

– Lite som att solen går i moln, fast lite mer extremt, säger rymdskribenten Miranda Jäderling i SVT Morgonstudion.

Solförmörkelsen börjar i Malmö strax efter klockan 11 under förmiddagen och når sin kulmen strax efter klockan 12. Förmörkelsen kommer att vara tydligast längst upp i norra Sverige.

– Det är en liten del av solen kommer att täckas av månen och det är därför det kallas en partiell solförmörkelse, säger hon.

Miranda Jäderling vill betona att det inte är en total solförmörkelse utan en partiell. Så den som hade hoppat på ett totalt mörker vid lunchtid kommer bli besviken menar hon.

– Man kommer kunna märka att det blir lite mörkare om man är uppmärksam vid 12-snåret, när det når sin kulmen, säger hon.

Bör vara försiktig

Den som gärna vill se den partiella solförmörkelsen bör vara försiktig. Åtminstone om man tittar direkt mot solen, för det är nämligen skadligt för ögonen. Det krävs speciella glasögon som är anpassade för att titta på solförmörkelser.

– I så fall bör man använda speciella ”soltittarglasögon”. Det finns sådana som polariserar ljuset så att det inte blir skadligt för ögonen, säger rymdskribenten Miranda Jäderling.

Senaste gången som en total solförmörkelse skedde i Sverige var 1954. Men vi kommer inte att få se något liknande förrän den 16 oktober 2126.

Hör mer om den partiella solförmörkelsen i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.